Μέσα σε ένα κλίμα γενικής ανακούφισης, ιδιαίτερα στα δεξιά και εθνικιστικά κόμματα , αλλά και λοιπές «πατριωτικές δυνάμεις», οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό κατέρρευσαν. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προσβλέποντας μάλλον στις εκλογές του επομένου έτους, πρότεινε να επαναληφθεί το σκηνικό της Γενεύης προτάσσοντας, όπως είχαμε προβλέψει το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας  και άλλα θέματα . Το πακέτο αυτό απορρίφθηκε από τον Ακιντζί που επέμεινε στο θέμα των τεσσάρων ελευθεριών , το ενεργειακό κ. α. θέματα δηλαδή που δεν μπορούσαν να γίνουν δεκτά. 

 

Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για το ναυάγιο? Κανείς φυσικά. Όπως συνέβαινε πάντα, ο ένας θα επιρρίπτει τις ευθύνες στον άλλο, αναμένοντας κάποια στιγμή κάποια μεγάλη δάναμη να αρχίζει να πιέζει . Ανακουφισμένοι είναι και στην Αθήνα και την Λευκωσία για την αποχώρηση της Βικτώριας Νούλαντ από το Στέητ Ντηπάρτμεντ. Αν βρίσκονταν ακόμη στα πράγματα , το σκηνικό θα ήταν διαφορετικό σίγουρα, θα πίεζε να λύση άρον άρον, η κατάσταση θα  ήταν απρόβλεπτη. 

Η Τουρκία φέρει την κυρίαρχη ευθύνη για το ναυάγιο. Εχοντας στραγγαλίσει το πολιτικό σύστημα στα κατεχόμενα καθοδηγεί με το καλό ή με το άγριο τις κυβερνήσεις ανάλογα με τις  επιδιώξεις του Ερντογάν ή και των προηγούμενων ηγετών. Σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, ήταν εμφανές από την αρχή ότι δεν ήθελε λύση . 

Στην Αθήνα το σκηνικό διαμόρφωσε αποκλειστικά ο Ν. Κοτζιάς  σε συνεργασία με εθνικιστικούς κύκλους και εδώ και στην Λευκωσία. Το θέμα δεν ήταν η γραμμή στο θέμα των εγγυήσεων, αλλά η γενικότερη τοποθέτησή του που ήταν σαφώς εχθρική σε κάθε σοβαρή προσπάθεια για λύση. 

Την Παρασκευή 26 Μαίου, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την λύπη του,  για την απόφαση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, να μην αποδεχθεί τη  πρόταση  που υπέβαλε μέσω του Έσπεν Μπαρθ Άιντε, αλλά και για την άρνησή του να αποδεχθεί πρόσκληση από μέρους του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών, για κοινή συνάντηση τη Δευτέρα 29 Μαίου.

Ο κ. Αναστασιάδης τονίζει , ότι μεγαλύτερη απογοήτευση τού προκαλεί το περιεχόμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σε μια προσπάθεια επίρριψης ευθυνών στην ελληνοκυπριακή πλευρά, με το πρόσχημα ότι τάχα τίθενται προϋποθέσεις για τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί σε μια νέα διάσκεψη στη Γενεύη.

Στην τελευταία συνάντηση της 17ης Μαΐου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, επικαλούμενος την έλλειψη προόδου, υπέβαλε πρόταση για να πραγματοποιηθεί νέα διάσκεψη στη Γενεύη, κατά την οποία οι δύο πλευρές θα παρουσίαζαν τις κύριες επιδιώξεις τους, προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος μέσα από διαδικασία πάρε-δώσε. Ταυτόχρονα, προσέθεσε, αξίωσε να ανασταλούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας, αξίωση την οποία ο Ν. Αναστασιάδης απέρριψε.

Ο Αναστασιάδης δήλωσε ότι συναισθανόμενος την κρισιμότητα των στιγμών και με μοναδικό στόχο να αποτρέψει ένα διαφαινόμενο αδιέξοδο, κατέθεσε την πρότασή του, για μετάβαση αμέσως στη Γενεύη για διαπραγμάτευση, κατά τρόπο που να μπορεί να επιφέρει απτά αποτελέσματα: Η διάσκεψη για την Κύπρο θα  πραγματοποιούνταν  σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, με σκοπό την επίτευξη συνολικής διευθέτησης του κεφαλαίου της ασφάλειας ή να επιτευχθεί επαρκής πρόοδος εντός ακτίνας συμφωνίας, στη βάση συγκεκριμένων και αμοιβαία συμφωνημένων κριτηρίων.

 Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, το ΑΚΕΛ ανέφερε ότι «δυστυχώς, έγινε αυτό για το οποίο προειδοποιούσαμε και φοβόμασταν». Σε γραπτή δήλωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου, υπογραμμίζει ότι είναι τραγικό το γεγονός από τη στιγμή που διανύθηκε μεγάλη απόσταση στις διαπραγματεύσεις, η διαδικασία να καταρρέει για λόγους μεθοδολογίας και μόνο. Επίσης, ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ θα αναμένει ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προτού τοποθετηθεί ολοκληρωμένα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Απόψεις

Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Αλεξέϊ Ναβάλνι πέθανε σε μια φυλακή της Αρκτικής, θύμα ενός δικτάτορα που δεν ανέχεται την κριτική και την αμφισβήτηση. Τυραννικά καθεστώτα που στηρίζονται από τη Δύση εξοντώνουν χιλιάδες. Είναι ο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι ο εκσκαφέας του κομματικού υπεδάφους και ιδανικός στη δημιουργία μηχανισμών. Η αποχώρησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από λεκτικό... πλήρες κείμενο