Σε μια κρίσιμη για την ΕΕ περίοδο καθώς αντιμετωπίζει μείζονες προκλήσεις ασφάλειας  , κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα και η συνοχή της έχει υποστεί ισχυρά ρήγματα, το εγχώριο πολιτικό σύστημα  και ιδιαίτερα οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης δείχνουν απόλυτα εξαρτημένες από το γερμανικό διευθυντήριο και τους συμμάχους του.
Η επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης να εντάξει στην Διακήρυξη της Ρώμης στις 25 Μαρτίου μια παράγραφο για την ανάγκη να υποστηριχθούν τα εργασιακά  και κοινωνικά δικαιώματα συναντά, όχι μόνο την αντίθεση του γερμανικού διευθυντηρίου, αλλά και της ΝΔ και του φιλικού προς αυτή Τύπο. Επιπρόσθετα, προκαλεί τεράστια ερωτηματικά η  αρνητική στάση τους στην παρασκηνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να συνδέσει αυτή την παράγραφο και με την πρόοδο της αξιολόγησης καθώς οι συνομιλίες αφορούν και τις συλλογικές συμβάσεις και άλλα εργασιακά θέματα.


Η ταύτιση της ΝΔ και των φιλικών της ΜΜΕ με τον σκληρό αντικοινωνικό πυρήνα της ΕΕ,  δεν είναι απλά πολιτική, είναι αντικοινωνική. Η υποκρισία τους γύρω από τις θέσεις που διατυπώνουν, από τη μια δεν ψηφίζουν τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση, από την άλλη δεσμεύονται στον Σόιμπλε ότι θα τα εφαρμόσουν, καταδεικνύει τον  αντικοινωνικό τους χαρακτήρα. Ευθυγραμμισμένη πλέον με τους ακραίους κύκλους της Γερμανίας και άλλων χωρών, η ΝΔ , είναι θέμα χρόνου να γίνει πολιτικός  όμηρος του ακροδεξιού λαικισμού και να κινηθεί ανάλογα.
Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τα μέτρα που θα συμφωνηθούν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης επειδή δήθεν είναι κοινωνικά ευαίσθητη έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποδείξει ότι αφουγκράζεται τις κοινωνικές ανάγκες και όχι μόνο να στηρίξει, αλλά να ζητήσει και κάτι παραπάνω από την κυβέρνηση στις συζητήσεις για την Διακήρυξη της Ρώμης.
Η άρνησή της όμως αποδεικνύει το ανάλγητο δεξιό της προσωπείο. Άλλο πράγμα η συντηρητική πολιτική και κουλτούρα, άλλο πράγμα ο δεξιός, φθηνός μάλιστα λαικισμός. Η διολίσθηση της ΝΔ στον δεξιό λαικισμό είναι αφενός αποτέλεσμα της πολιτικής ανεπάρκειας του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφετέρου δε στην επικράτηση της «υστερικής δεξιάς» που απλά ωρύεται για την εξουσία και όχι για τη χώρα.
  ΠΟΛΩΝΙΑ
Προφανώς η κυβέρνηση της Πολωνίας δεν είναι αριστερή, κάθε άλλο. Όμως και η Πολωνία θέτει τα δικά της αιτήματα και ζητά την ενσωμάτωσή τους στην Διακήρυξη της Ρώμης . Προφανώς και άλλες χώρες θα κάνουν τα ίδια στην πορεία για την ΕΕ πολλών ταχυτήτων.   
«Εάν η διακήρυξη δεν περιλαμβάνει τα θέματα που αποτελούν προτεραιότητα για την Πολωνία, δεν θα την αποδεχθούμε», δήλωσε η πολωνή πρωθυπουργός στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TVN.
«Η ενότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης , η υπεράσπιση μίας στενής συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, η ενίσχυση του ρόλου των εθνικών κυβερνήσεων και οι κανόνες της ενιαίας αγοράς που δεν μπορεί να διαιρούν αλλά να ενώνουν, αυτές είναι οι τέσσερις προτεραιότητες που πρέπει να περιλαμβάνονται στην διακήρυξη, διευκρίνισε η Σίντλο.
Πριν από λίγες ημέρες, ο ηγέτης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαίου και Δικαιοσύνης Γιάροσλαβ Κατσίνσκι προειδοποίησε ότι η Βαρσοβία θα δώσει σκληρή μάχη στη σύνοδο κορυφής της Ρώμης και δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε μορφή Ευρώπης πολλών ταχυτήτων.
Δυστυχώς , για μια ακόμη φορά η ΝΔ αποδεικνύεται χειρότερη και του κακού εαυτού της. Μακριά από την κοινωνία, κοντά στα οικονομικά γεράκια του νεοφιλελευθερισμού, όμηρος του προγραμματικού λαικισμού της και με πλήθος ανεπαρκών στελεχών, έχασε ακόμη μια ευκαιρία να στηρίξει τη χώρα και όχι την κυβέρνηση . Γιατί οποιαδήποτε πολιτική ενισχύει την κοινωνική συνοχή , την πρόοδο και τα κοινωνικά δικαιώματα, είναι και μια προσθήκη στην υπεράσπιση της δημοκρατίας. 
Και αυτό το έλλειμμα, δυστυχώς είναι πολύ μεγάλο στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο