Υποβαθμίζοντας ο ίδιος τη θέση και τον ρόλο του υπουργού Εξωτερικών στο επίπεδο του αναλυτή αμφίβολης μάλιστα ποιότητας, ο Νίκος Κοτζιάς σε δηλώσεις που έκανε μετά τις συναντήσεις του στην Ουάσιγκτον,  ούτε λίγο ούτε πολύ άφησε έξω από τις συνομιλίες του τα μεγάλα εθνικά θέματα και περιορίστηκε στο να περιγράψει την γεωπολιτική αξία της Ελλάδας!  Προφανώς η Ουάσιγκτον που θεωρεί την Ελλάδα προτεκτοράτο της εδώ και δεκαετίες, με βάσεις, με την επιβολή δικτατορίας, με πλήρη έλεγχο της περιοχής, δεν γνωρίζει τον ρόλο της Ελλάδας και πήγε ο υπουργός Εξωτερικών να τους κάνει μάθημα ή έστω να τους ενημερώσει, όχι μόνο για την χώρα μας, αλλά για όλη την περιοχή ….  Η σιωπή των ΜΜΕ για  αυτή την φάρσα είναι αποκαλυπτική για το τι τους ενδιαφέρει και τι τους επηρεάζει ….

 

Πέραν της εικόνας αυτής που προκύπτει από τις δηλώσεις του Κοτζιά και προκαλεί μειδιάματα σε έμπειρους διπλωμάτες , υπάρχει και μια δεύτερη, πιο σοβαρή παράμετρος της επίσκεψης του ΥΠΕΞ στις ΗΠΑ. Μετά την συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τίλλερσον, ο Κοτζιάς δήλωσε: «Δεν έκανα στον κ. Tillerson μία ενημέρωση με την παραδοσιακή έννοια. Περισσότερο ήθελε την ανάλυσή μας για την περιοχή, για το πώς μπορεί να υπάρξει σταθερότητα και ασφάλεια, ποιες δυνάμεις κινούνται και με ποιον τρόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε κάποιο συγκεκριμένο ζήτημα…..;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι, όχι, στο ρόλο της Ελλάδας, τα ζητήματα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, τις γεωστρατηγικές μετακινήσεις που γίνονται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ως προς την Τουρκία;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Αναφέρθηκα και σ’ αυτήν και εξήγησα και τον γνωστό μου όρο περί τουρκικής νευρικότητας».

Η δήλωση αυτή, περί τουρκικής νευρικότητας,  που αποτελεί μνημειώδη πολιτικό πομφόλυγα, γιατί αποκρύπτει τον στρατηγικό σχεδιασμό της Άγκυρας για το Αιγαίο είναι επικίνδυνη.  Είναι αδιανόητο, την στιγμή που η Ελλάδα δέχεται την μεγαλύτερη πίεση των τελευταίων δεκαετιών από την Τουρκία, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών να αποδίδει την τουρκική συμπεριφορά σε νευρικότητα και όχι σε σχέδιο εις βάρος της χώρας μας. 

Το δεύτερο στοιχείο   και αυτό αρνητικό είναι η τοποθέτηση του κ. Κοτζιά ότι δεν συζήτησε το Κυπριακό, πέραν της παρουσίασης της  άποψής του για τα επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας, την κατάργηση δηλαδή της συνθήκης εγγύησης. 

Όπως ο ίδιος είπε σε δήλωσή του «αυτό που νομίζω έγινε κατανοητό από την αμερικανική πλευρά είναι η ιδιαίτερη γεωστρατηγική ανάλυση που κάνουμε για την περιοχή μας και συμφωνήσαμε στη μεγάλη ανάγκη να υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια σε αυτήν». 

Προφανώς η υπερδύναμη δεν κάνει αναλύσεις και δεν γνωρίζει πώς να κινηθεί. Το γεγονός ότι υπάρχει μια νέα κυβέρνηση με νέο πρόεδρο και νέο ΥΠΕΞ , δεν σημαίνει ότι το αμερικανικό κράτος και το Στέιτ Ντηπάρτμεντ δεν γνωρίζουν  τα της περιοχής. Είναι άλλο πράγμα αν γνωρίζουν και άλλο πράγμα ποιες θα είναι οι επιλογές της Ουάσιγκτον από εδώ και στο εξής. 

Μνημειώδης , ενδεικτική της αποστασιοποίησης του κ. Κοτζιά από την πραγματικότητα είναι και η δήλωση που έκανε μετά την συνάντησή του με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας τον κ. Μακμάστερ:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μία τελευταία ερώτηση, ο Αμερικανός Πρέσβης, Τζέφρυ Πάιατ, στο Συνέδριο των Δελφών είπε ότι φοβάται για ένα ατύχημα στο Αιγαίο. Από τις συνομιλίες που είχατε εδώ επαληθεύεται αυτός ο φόβος;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν είχαμε τέτοιου είδους συζητήσεις. Είχαμε συζητήσεις περισσότερο για το ποιος είναι ο ρόλος της χώρας και όχι για να κατηγορήσουμε ή να μιλήσουμε για τρίτους.

Τη μια έθεσε τα περί νευρικότητας της Τουρκίας, την άλλη δεν έθεσε τέτοια θέματα. Ο καθένας μπορεί να βγάλει συμπεράσματα από την θολή εικόνα που ο ίδιος ο ΥΠΕΞ παρουσίασε στις ΗΠΑ σχετικά με το πώς ιεραρχεί η κυβέρνηση την τουρκική απειλή. 

Υπό αυτό το πρίσμα εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο ο ΥΠΕΞ ετοιμάστηκε να μεταβεί στην Ουάσιγκτον , τα θέματα που συζήτησε και ποιες ακριβώς θέσεις εξέφρασε. Γιατί αν ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας θεωρεί ότι η μεγάλη κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ή το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό είναι δευτερεύοντα ζητήματα, όπως  και το θέμα της ΠΓΔΜ, τότε δεν είναι στραβός ο γιαλός και εγείρονται σοβαρά ζητήματα επάρκειας του υπουργού Εξωτερικών. …..

 

 

 

 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο