Σάλο έχει προκαλέσει η αποκάλυψη της συνάντησης του πρωθυπουργού με ένα ζευγάρι νέων, οι οποίοι  εμφανίστηκαν να έχουν αποκτήσει  σπίτι μέσα από το πρόγραμμα «Σπίτι μου».  Όπως αποδείχθηκε, το νεαρό  ζευγάρι,  ήταν το ίδιο που διαφήμιζε το πρόγραμμα σε προεκλογική εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγγέλλεται για στημένες εκδηλώσεις. Έχει συμβεί με τις πυρκαγιές, με τα Τέμπη, σε προεκλογικούς διαλόγους κλπ.  Λογικό ήταν να υπάρξουν αντιδράσεις, αλλά δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Ενδιαφέρον όμως έχει η αφήγηση της Θεανώς Φωτίου από τη Νέα Αριστερά για την υπόθεση αυτή, καθώς καταγγέλλει  ότι η ιστορία για το δάνειο είναι κατασκευασμένη και ψευδής. Ειδικότερα αναφέρει:
Τα ΜΜΕ κατακλύστηκαν από την επίσκεψη του Κυρ.  Μητσοτάκη στο «ευτυχές» ζευγάρι στο Γαλάτσι που αγόρασε με δάνειο από το πρόγραμμα «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ» της ΔΥΠΑ για νέους ένα εξαιρετικό σπίτι, πληρώνοντας μηνιαία δόση το μισό από το ενοίκιο που θα πλήρωνε.

Το ίδιο απόγευμα αποκαλύφθηκε η απάτη του Πρωθυπουργού προς του νέους. Το ζευγάρι δεν ήταν τυχαίο.  Είχε εμφανιστεί τον Μάιο του 2023 σε συζήτηση για την Οικονομία με τον Πρωθυπουργό στην Ελευσίνα δηλώνοντας ότι ήδη έχει αγοράσει το δικό του σπίτι στο Γαλάτσι όπου και κατοικεί, με δάνειο της ΔΥΠΑ. Όμως τα πρώτα δάνεια, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Υπ. Εργασίας εκταμιεύτηκαν με υπογραφή του τότε Υπουργού κ. Γεωργιάδη στις 29 Ιουνίου 2023!!! Επομένως, αμφισβητούμε όλα όσα διαφήμισε χθες ο Πρωθυπουργός και απαιτούμε να μας δώσει τα ακριβή στοιχεία: Πότε εγκρίθηκε  το δάνειο, πότε πρότειναν στην Τράπεζα το σπίτι, πότε πήραν τα χρήματα, και πόση δόση πληρώνουν.


Έχουμε καταγγείλει από τον Δεκέμβρη του 2022 το πρόγραμμα «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ» ως αναποτελεσματικό και λανθασμένο. Διότι το ύψος του δανείου, που δεν αρκεί σήμερα για ένα σπίτι ικανό να στεγάσει το μέλλον μιας νέας οικογένειας, η διάρκεια αποπληρωμής των  30 χρόνων, που προϋποθέτει νέους με σταθερό καλό εισόδημα ή οικογένεια που θα τους στηρίζει, και οι προϋποθέσεις του ακινήτου έχουν ως αποτέλεσμα μόνον το 1/3 των προεγκρίσεων να καταλήγει σε εκταμίευση δανείου. Όπως φαίνεται και από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, αυτό δεν είναι μέτρο ενίσχυσης των νέων,  αλλά τόνωσης της  δανειοδοτικής δραστηριότητας των τραπεζών.

Η Νέα Αριστερά έχει ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από τη στεγαστική κρίση με ένα νόμο-πλαίσιο για τη κατοικία και την κοινωνική κατοικία όπως είπε και ο Πρόεδρος της Κ.Ο. Αλέξης Χαρίτσης. Απαιτούνται όμως κατεπείγοντα μέτρα για:

α) Σταμάτημα των πλειστηριασμών
β) Περιορισμό του airbnb, που αποτελεί την κύρια αιτία για τη φούσκα των ενοικίων. Η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει μόνον φοροεισπρακτικά μέτρα για να το κάνει λιγότερο ελκυστικό στους ιδιοκτήτες. Εμείς προτείνουμε να επιτρέπεται μόνον σε φυσικά πρόσωπα (μικροϊδιοκτήτες) για 2-3 ακίνητα/ΑΦΜ ιδιοκτήτη ή/και διαχειριστή και να απαγορεύεται σε επιχειρήσεις που υποκρύπτουν τουριστικό προϊόν.
γ) Εγγύηση ενοικίου για νέες/νέους σε επισφαλείς ή εποχικές εργασίες και εξασφάλιση στέγης σε εποχικούς εργαζόμενους και δημόσιους λειτουργούς σε τουριστικές περιοχές. Κυρίως όμως:
δ) Δημιουργία Τράπεζας Στέγης (αποθέματος ενοικιαζόμενης κατοικίας)  το οποίο θα διαχειρίζεται το κεντρικό κράτος με τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα ενοικιάζεται ή παραχωρείται σε τιμές ανάλογες με τις ανάγκες και τις δυνατότητες του κάθε νοικοκυριού, ιδίως των νέων. Το απόθεμα δημιουργείται από ενεργές κατοικίες και  διαμερίσματα ιδιωτών που θα τα παραχωρούν μέσω κινήτρων (φοροελαφρύνσεις, 12 εγγυημένα ενοίκια το χρόνο, ενεργειακή ανακαίνιση, πυρασφάλεια, νομική κάλυψη κ.ά) και από κενές και ανεκμετάλλευτες κατοικίες του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και της Εκκλησίας.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο