Όσοι στα ΜΜΕ εξαπολύουν ή ανακυκλώνουν χυδαίες, σεξιστικές, ομοφοβικές και ρατσιστικές θέσεις, έχουν ονοματεπώνυμο, δεν είναι αόρατοι. Όσο δεν στηλιτεύονται ονομαστικά, νοιώθουν ασφαλείς και συνεχίζουν.. Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, εξέδωσε μια κατά τα άλλα σωστή ανακοίνωση με την οποία στηλιτεύει την χυδαιότητα των ΜΜΕ.

Αλλά αυτοί που το κάνουν ως επί το πλείστον είναι επώνυμοι και αναγνωρίσιμοι. Οπότε η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ παραπέμπει σε μπαταριά στον αέρα και όχι σε σωστή καταδίκη. Αν όμως περιλαμβάνονταν τα ονόματα, τότε πράγματι ίσως είχε αντίκτυπο..
Η Ανακοίνωση έχει ως εξής:
Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας, που συνήλθε σήμερα 12 Οκτωβρίου 2023, στηλιτεύει την τακτική ορισμένων Μέσων Ενημέρωσης (τηλεοπτικών και όχι μόνον), που επαναλαμβάνουν και ανακυκλώνουν, μέσω εκπομπών και αναρτήσεων, χυδαίες, σεξιστικές, ομοφοβικές και ρατσιστικές θέσεις.
Η συγκεκριμένη τακτική δεν συνάδει με τις Αρχές της αξιόπιστης και έγκυρης Ενημέρωσης, παραβιάζει κατάφωρα τον Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας και δημιουργεί εντυπώσεις, που προσβάλουν θεμελιώδεις Αξίες και Δικαιώματα της κοινωνίας και των πολιτών.
Το φαινόμενο αυτό, το οποίο δεν αφορά μόνον τα τηλεοπτικά Μέσα, αλλά και ιστοσελίδες, οι οποίες αυτοχαρακτηρίζονται ενημερωτικές, έχει προκαλέσει, ήδη, σε ορισμένες περιπτώσεις την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.
Παρουσιαστές, οι οποίοι εμφανίζονται ως δημοσιογράφοι και δημοσιογράφοι –που με τη δημόσια συμπεριφορά τους, έχουν απαρνηθεί ή και εκποιήσει την ιδιότητα αυτή– μετατρέπονται σε κυνηγούς θεαματικότητας και επισκεψιμότητας, με απώτερο σκοπό την αυτοπροβολή τους και την εξασφάλιση της συνέχειάς τους στα Μέσα.
Το ΕΟΔ, ελπίζει ότι το Ε.Σ.Ρ., στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου έχουν τοποθετηθεί τέσσερις επαγγελματίες δημοσιογράφοι, μέλη της ΕΣΗΕΑ, θα επιληφθεί του θέματος αμέσως και θα εφαρμόσει το Νόμο.
Καταστάσεις όπως αυτές, που εξελίσσονται και προκαλούν την ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, δεν μπορεί παρά να είναι  καταδικαστέες και ασυμβίβαστες με την Δημοσιογραφική Δεοντολογία.
Ενώ ταυτόχρονα παραπληροφορούν και επηρεάζουν την κοινή γνώμη, διαμορφώνοντας «επικαιρότητα» με προσωπικά κριτήρια και συμφέροντα.
 
Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας
της ΕΣΗΕΑ

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο