Ιδιωτικοποιήσεις χωρίς φραγμούς, απευθείας αναθέσεις, αδιαφανής διακυβέρνηση και διαρκείς εναγκαλισμοί με συμφέροντα συνθέτουν μια εικόνα που προκαλεί αντιδράσεις και θυμίζει λίγο πολύ την έναρξη της κρίσης του 2010 , κάτι που σύμφωνα με οικονομολόγους θα το νοιώσουνε σε λίγες εβδομάδες. .

 

Η απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τον ΑΔΜΗΕ, προκαλεί οργή, γιατί το δίκτυο ενέργειας, απλά δεν ιδιωτικοποιείται . Είναι τόσο μεγάλη η στρατηγική σημασία του για την λειτουργία της οικονομίας που συνιστά παραλογισμό η ιδιωτικοποίηση. Αλλά ο παραλογισμός είναι κανόνας στην Ελλάδα δεν είναι εξαίρεση.
Με το τελευταίο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η κυβέρνηση προβλέπει τη δυνατότητα μείωσης της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του διαχειριστή του Δικτύου Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Υψηλής Τάσης της χώρας, του ΑΔΜΗΕ.
Όπως κατήγγειλε με δήλωσή του ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτη πρόκειται για μια πολιτικά απαράδεκτη και οικονομικά επιζήμια ενέργεια σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου και της κοινωνίας συνολικά. Απαράδεκτη είναι και η μεθόδευση της νομοθέτησης για ένα τόσο σοβαρό θέμα σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία.
Σήμερα, το Δημόσιο υποχρεώνεται να κατέχει τουλάχιστον το 51% του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος είναι πλήρως ανεξάρτητος από τη ΔΕΗ ΑΕ, όπως ορίζει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Όπως τονίζει ο κ. Σκουρλέτης, που γνωρίζει άριστα το εν λόγω θέμα, ο  ΑΔΜΗΕ υλοποιεί και σχεδιάζει εξαιρετικής σημασίας έργα που μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.Είναι κερδοφόρος εταιρεία, με ανθεκτικότητα ακόμη και μέσα στην παρούσα κρίση, εξασφαλισμένη και από τη συμμετοχή ισχυρών μετόχων.Πολύ περισσότερο, είναι ένα φυσικό μονοπώλιο, με εγγυημένα έσοδα. Καμία άλλη εταιρεία η φορέας δεν μπορεί να ασκήσει το έργο του ΑΔΜΗΕ.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε ούτε να σκεφτεί να ξεπουλήσει ποσοστά του ΑΔΜΗΕ που ανήκουν στο Δημόσιο, ιδίως σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης που «ναρκοθετεί» τις αξίες πώλησης. 
Αντιθέτως, θα έπρεπε να αναθεωρήσει τη σκληρή, νεοφιλελεύθερη οπτική της και για τα άλλα ενεργειακά Δίκτυα, ώστε να διασφαλίσει τη συνέχιση του ισχυρού ελέγχου τους από το Δημόσιο.  
Περιμένουμε λοιπόν με ανυπομονησία το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για να διαπιστώσουμε αν ο ΑΔΜΗΕ και άλλοι  τομείς στρατηγικής σημασίας θα επανέλθουν στον έλεγχο του δημοσίου, αν γίνει η κυβέρνηση η ΝΔ. Γιατί πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ αμφιβάλλουν αν ο κ Σταθάκης έχει τέτοια πρόθεση. Οπότε η επιστροφή στην πολιτική κανονικότητα θα αποσαφηνίσει και την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.  Ο Πάνος Σκουρλέτης , ο Νίκος Φίλης και λίγοι ακόμη στην αξιωματικοί ανττιπολίτευση, θερμοί υποστηρικτές  ενός ισχυρού και υγιούς κράτους, , δίνουν  την εντύπωση ότι είναι μόνοι τους σε αυτή τη μάχη.
 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο