του Σωτήρη Σιδέρη



 Όλο και πιο συχνά, όλο και περισσότεροι στον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους απέναντι στην ηγετική ομάδα του κόμματος,   για την εικόνα ιδεολογικής και πολιτικής καθίζησης που εμφανίζει μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2019.
Μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, πλήθος μελών της Κεντρικής Επιτροπής και χιλιάδες μέλη και οπαδοί του κόμματος, εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους από την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει ένα έκτακτο σχέδιο δράσης , ώστε να αναχαιτιστεί ο νομοθετικός αρμαγεδδώνας της κυβέρνησης .  Μιας κυβέρνησης που  πλήττει τα πλέον αδύναμα κοινωνικά στρώματα και τη νεολαία, αναστατώνει την παιδεία και την υγεία, ενισχύει όλο και πιο πολύ το παρασιτικό κεφάλαιο , ενώ εμφανίζεται όλο και πιο αμήχανη στην εξωτερική πολιτική.


Η κίνηση των 53+ αναμένεται να κάνει μια νέα και πιο σκληρή παρέμβαση καθώς μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, εκδόθηκε μια ανακοίνωση –δήλωση που προκάλεσε  συγκρατημένα  σχόλια σε πολλούς, γιατί δεν ανταποκρίνονταν στα πράγματα. Αμέσως μετά άρχισαν νέες διεργασίες που θα οδηγήσουν στην έκδοση μιας νέας ιδιαίτερα σκληρής , σύμφωνα με πληροφορίες δήλωση που θα στρέφεται και κατά της κομματικής ηγεσίας με υπαινιγμούς, τόσο κατά της Πολιτικής Γραμματείας, όσο και κατά του Αλέξη Τσίπρα.
Το πρόβλημα για τους 53+, αλλά και για πολλά ακόμη κομματικά στελέχη, βουλευτές  και απλά μέλη του κόμματος, είναι ότι η αφοσίωση του Αλέξη Τσίπρα στα οργανωτικά θέματα, πέραν του ότι δεν αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, δεν μπορεί α κινητοποιήσει την λαϊκή βάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα μέλη του κόμματος , ακόμη και όσοι θέλουν να εγγραφούν τώρα, ή έχουν εγγραφεί πρόσφατα αποκλείεται να ενεργοποιηθούν και να αναλάβουν δράση, αν δεν έχουν στα χέρια τους ένα πρόγραμμα αιχμής, με θέση για το κράτος, τους δημόσιους οργανισμούς, την ενέργεια, την υγεία και την παιδεία,  τουλάχιστον. Θέσεις που να αντιστοιχούν με τις κοινωνικές ανάγκες και όχι με τις ανάγκες των ιδιωτών. Και φυσικά , όχι με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν όσο ο ΣΥΡΙΖΑ  ήταν στην κυβέρνηση. Μόνο έτσι, τονίζουν κομματικές πηγές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα απαγκιστρωθεί από τον οργανωτισμό του και θα αναλάβει πολιτική δράση, κάτι που είναι βέβαιο ότι θα ανησυχήσει τη ΝΔ. Η οποία βλέπει την καθήλωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γίνεται όλο και πιο επιθετική.

Εντός του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί κλίμα ανησυχίας, αυτό είναι γεγονός. Αρνητικό είναι το κλίμα και για πολλούς παράγοντες της λεγόμενης Προοδευτικής Συμμαχίας που ο Αλέξης Τσίπρας θέλει , όχι απλά να ενσωματώσει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να τους αναθέσει ηγετικό ρόλο. Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος που υπάρχει για ορισμένους , είναι το  επεισόδιο που σημειώθηκε πρόσφατα σε εκδήλωση της εφημερίδας «Εποχή» όταν ο Νίκος Μπίστης σε σύντομο χαιρετισμό του άφησε να εννοηθεί ότι το καλύτερο θα ήταν η ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και η ανασυγκρότηση σε νέα κομματική βάση. Άμεσα προκλήθηκε οχλοβοή και πήρε τον λόγο ο σκληρότερος όλων, ο Πάνος Λάμπρου ,  που εξέφρασε όλους  και ο οποίος , λίγο πολύ απάντησε στον Μπίστη, ότι κόμμα μας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και σε όποιον αρέσει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θέλουν μαζί τους τον Μπίστη.


Τα περί ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μια νέα συζήτηση. Σε καφενειακού τύπου κουβέντες ,  χαμηλής εμβέλειας και κοινωνικής αποδοχής στελέχη που μάλιστα πρόσκεινται στον Αλέξη Τσίπρα άφηναν να εννοηθεί μέχρι πρόσφατα ότι είναι ανάγκη , η ανασυγκρότηση του κόμματος να γίνει εκ βάθρων , να αλλάξει ο τίτλος, να γεννηθεί ένα νέο κόμμα της προοδευτικής παράταξης. Αφού όλοι αυτοί δεν βρήκαν κανένα σοβαρό στήριγμα, τώρα περιφέρονται , ακόμη και σε ΜΜΕ και κάνουν λόγο ουσιαστικά για υποκατάσταση του ΠΑΣΟΚ, για ενίσχυση της δεξιάς στροφής, ενίοτε για εκλογή προέδρου από τη βάση που έχει απαρνηθεί και ο ίδιος ο Τσίπρας. Και το αποτέλεσμα είναι η σύγχυση να επιτείνεται στο εσωτερικό του κόμματος και να μην μπορεί να βρει το βηματισμό του ακόμη.

Οι επόμενοι δύο μήνες είναι κρίσιμοι για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτίθεται ότι έχουν αρχίσει οι διεργασίες για να εκπονηθεί ένα έκτακτο σχέδιο δράσης που να εφαρμοστεί από την συζήτηση για την έγκριση του προυπολογισμού και κυρίως από τις αρχές του νέου έτους. Αν ωστόσο, τα πράγματα καθυστερήσουν είτε γιατί κάποιοι επιμένουν στη δεξιά στροφή ή στα οργανωτικά θέματα, τότε είναι πιθανόν από την άνοιξη , πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ να αρχίσει να αποσυντίθεται.
Επειδή όμως τα κόμματα πέρα από τα σωστά ή τα λάθη, έχουν και ένστικτο αυτοσυντήρησης,  θα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ , αλλά και για την πολιτική ιστορία του τόπου, ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδράσει ο «πατριωτικός ΣΥΡΙΖΑ»

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο