του Σωτήρη Σιδέρη

Το δόγμα Νόμος και  Τάξη αποτελεί την  κοινή διεθνή γλώσσα  δεξιών και  ακροδεξιών.  Παντού οι ίδιοι στόχοι, παντού οι ίδιοι αντίπαλοι.  Ο εκφυλισμός της δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ σε συνδυασμό με την αποτυχία της σοσιαλδημοκρατίας και την έξαρση των ανισοτήτων, οδήγησε σε αναγέννηση της ακροδεξιάς που εδραιώθηκε πλέον ως η πολύτιμη σύμμαχος της δεξιάς . 
Στο υπέδαφος αυτής της συμμαχίας εργάστηκαν με σχέδιο και αποφασιστικότητα το τραπεζικό κεφάλαιο και οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που καθοδηγούν τα νομοθετικά σώματα και επιβάλλουν νόμους που οξύνουν τις ανισότητες , αλλά ταυτόχρονα τους διασφαλίζει από ενδεχόμενες ανατροπές, παρέχοντάς τους πλήρη ασυλία.

 


Αυτό ακριβώς το μοντέλο ήρθε και στην Ελλάδα με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, αλλά σε πιο εκφυλιστική μορφή, στην βαλκανική της εκδοχή , όπου οι χρεοκοπημένες τράπεζες είναι ακόμη ισχυρές και νομοθετικά επιδραστικές  και όπου ακόμη και ένας επιχειρηματίας –αεριτζής μπορεί να έχει την τροπολογία του.
Η κυβέρνηση , σε συνεργασία με το πολιτικά και ηθικά παρηκμασμένο  ΚΙΝΑΛ και την ακροδεξιά Ελληνική Λύση, συγκροτούν μια ισχυρή συμμαχία που στόχο  έχει να στείλει στο περιθώριο την Αριστερά και να εδραιωθεί στην εξουσία για πολλά χρόνια. Ψηφίζει άδικους νόμους, οι άδικοι νόμοι αναμοχλεύουν κοινωνικά πάθη. Αναδύονται αντιδράσεις  και οι αντιδράσεις αντιμετωπίζονται με το δόγμα Νόμος και Τάξη. Ακόμη και προληπτικά.
Ας σημειωθεί ότι είναι η  πρώτη φορά στην μεταπολίτευση στην Ελλάδα,  που ένα κόμμα που αναλαμβάνει την εξουσία δεν απειλεί τους πολιτικούς αντιπάλους με εξεταστικές και φυλακές για διαφθορά και ανηθικότητα. Αντίθετα για πρώτη φορά   μια κυβέρνηση,  η ΝΔ και οι σύμμαχοί της, έχουν αποδυθεί στον υπέρ πάντων αγώνα να προστατευθούν  από  δικά τους σκάνδαλα.  Αυτό και μόνο καταδεικνύει ότι η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρούν το ηθικό πλεονέκτημα.  .

             

Οι στόχοι


 Όσοι διαφωνούν με το δόγμα Νόμος και Τάξη είναι αντίπαλοι. Ποιοι είναι αυτοί; Οι Αριστεροί, οι εργαζόμενοι, οι αδύναμοι. Σύμμαχοι του δόγματος, το τραπεζικό και  ολιγαρχικό κεφάλαιο. Στην Ελλάδα είναι και  τα χρεοκοπημένα ΜΜΕ και οι εκδότες τους που πλέον δεν έχουν υποχρέωση να καταθέτουν Πόθεν Έσχες , αλλά οι εργαζόμενοί τους διατηρούν αυτή την υποχρέωση. Βραχίονες,  διεθνώς, ενδεχομένως μυστικές υπηρεσίες που είτε συνεργάζονται  είτε υποτάσσονται στα σχέδια ξένων χωρών και πολυεθνικών.  Και πάντα οι  ίδιοι στόχοι. Πάταξη κάθε εστίας αντίστασης με στόχο την  επιβολή  ή τη διατήρηση των ανισοτήτων και την λεηλασία των κοινωνικών πόρων από ιδιώτες. Εντός της βουλής με πλειοψηφία, εκτός βουλής με την αστυνομία. 
Ασφαλιστικά Ταμεία, Εθνικά Συστήματα Υγείας, πόροι για την εκπαίδευση , την έρευνα και φυσικά την ενέργεια είναι τα νέα πεδία εφαρμογής του νέου οικονομικού δόγματος των ανισοτήτων.  Φυσικά και η ασυλία στους φορολογικούς παραδείσους.
Αλλάζουν τη νομοθεσία για να έχουν ασυλία οι τραπεζίτες. Αλλάζουν τη νομοθεσία για να έχουν ασυλία όσοι ιδιωτικοποιούν δημόσια περιουσία. Επιβάλλεται μια νέα νομοθεσία εν ονόματι του δόγματος Νόμος και Τάξη και με  πρόσχημα το μεταναστευτικό. Το να ρίξεις μια μολότωφ είναι μεγαλύτερο αδίκημα από το να κλέψεις μερικά δις. Έτσι, αλλάζει όλο το νομικό υπόβαθρο. Νόμος είναι το δίκιο του πλούσιου  ή και του διεφθαρμένου.
            Τα υβριδικά πραξικοπήματα
   
 Όπου υπάρχει η κοινοβουλευτική δυνατότητα να  αλλάξουν τα δεδομένα  έχει καλώς. Το νόημα είναι απλό. Πέρα από την προστασία των ολιγαρχών και των τραπεζών, η νομοθετική αδικία  που παράγει οικονομική και όχι μόνο βία, αποσκοπεί και στην δικαιολόγηση της υφαρπαγής είτε δημόσιας περιουσίας, είτε της κοινωνικής όπως οι πόροι των ταμείων, οι μισθοί , τα εργασιακά δικαιώματα.  
Αν δηλαδή αύριο εκδηλωθεί κάποια κοινωνική εξέγερση θα  βγει για παράδειγμα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας , ακόμη και ο πρωθυπουργός  με τους υπουργούς του και κατάπληκτοι δήθεν θα αποκαλέσουν τους εξεγερμένους τρομοκράτες  επικαλούμενοι τη νομοθεσία. Και στο πλαίσιο αυτό θα εφαρμόσουν το δόγμα Νόμος και Τάξη. Που στην Ελλάδα βέβαια έχει και πιο χαμηλά ένστικτα γιατί η κυβέρνηση θεωρεί μείζον ζήτημα το παραεμπόριο έξω από την ΑΣΟΕΕ, αλλά δεν θεωρεί ότι υπάρχει ζήτημα με το λαθρεμπόριο καυσίμων, τα θαλασσοδάνεια, τις  φοροαπαλλαγές  κλπ
 Εκεί όμως που δεν υπάρχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τα ίδια σχέδια δεν μπορούν να εφαρμοστούν εκδηλώνονται υβριδικά πραξικοπήματα, δηλαδή επινοούνται εντελώς νέοι μέθοδοι για την κυβερνητική αλλαγή και την απομάκρυνση εκλεγμένων ηγετών από την εξουσία. Έγινε με τον Μαδούρο και απέτυχε προς το παρόν.  Αλλά πέτυχε στη Βολιβία και τη Βραζιλία. Μετά γίνονται εκλογές  αλλά οι πρώην ηγέτες αποκλείονται από αυτές όπως ο Λούλα και τώρα επιχειρείται το ίδιο με τον Μοράλες.  Όπως λέγεται , η συμφωνία που υπέγραψε ο Μοράλες με την Κίνα για το λίθιο , η πιο πολύτιμη πρώτη ύλη για τις μπαταρίες, είναι η πραγματική αιτία της ανατροπής του από τις ΗΠΑ, πέρα από τα δικά του λάθη.
       
Ας θυμηθούμε ότι μέχρι τις εκλογές πρώτο θέμα της ΝΔ ήταν η ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ-Μαδούρο και η καταστροφή της λογικής στην πολιτική. Η ΝΔ χρεοκόπησε τη χώρα, αλλά έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ που υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο ενώ τα δύο πρώτα ήταν εντελώς εξωγήϊνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποκατέστησε όσο πρόλαβε τις εργασιακές σχέσεις, αλλά  για τη ΝΔ αυτό σήμαινε  εμπόδια στην ανάπτυξη της χώρας.  Για το Ελληνικό έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι που είδαμε τον Λάτση στο Μέγαρο Μαξίμου και τα όσα ακολούθησαν. Σειρά παίρνουν το νέο ασφαλιστικό, η δημόσια  υγεία …
           

Το επόμενο δίλημμα


 Όταν τα συστήματα αδυνατούν να λειτουργήσουν με βάση τους δημοκρατικούς κανόνες και επιχειρείται μέσω νομικών επινοήσεων η βίαιη αναπροσαρμογή,  κάποια στιγμή κλονίζονται. Το μεγάλο κεφάλαιο, κυρίως το παρασιτικό είναι βουλιμικό από τη φύση του.  Και στην Ελλάδα είναι κυρίως παρασιτικό.  Ποτέ δεν είναι ικανοποιημένο.
Εντός της κυβέρνησης τα πράγματα παίρνουν μια άγρια μορφή. Η ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ καθοδηγούμενη από τον Σαμαρά και από το τραπεζικό και επιχειρηματικό κεφάλαιο πιέζει όσο μπορεί . Η στάση αποχής  του πρωθυπουργού από ορισμένες υποθέσεις, όπως της  ΝΟΒΑΡΤΙΣ, το μεταναστευτικό   ή τα απίθανα του λεγόμενου αναπτυξιακού νομοσχεδίου, δεν οφείλονται  σε κάποια τακτική, αλλά συνιστούν αδυναμία παρέμβασης. Αν ο Μητσοτάκης παρέμβει για να κατευνάσει την ακροδεξιά πτέρυγα θα κλονιστεί η συνοχή της κυβέρνησης. Δηλαδή ο πρωθυπουργός είναι ήδη όμηρος διαφόρων τάσεων , αλλά την ουσιαστική πίεση δεν την ασκούν δημοκρατικές δυνάμεις εντός  της ΝΔ, αλλά οι αντιδημοκρατικές.
Πιθανότατα μετά τις γιορτές, η κατάσταση θα έχει ξεφύγει στο εσωτερικό της ΝΔ. Η νομοθετική αδικία θα προκαλέσει βία που θα αντιμετωπιστεί από το δόγμα Νόμος και Τάξη από μια αχαλίνωτη αστυνομία που νομίζει ότι βρίσκει την ιστορική αποστολή της. Παράλληλα, αντικρουόμενα συμφέροντα θα πιέζουν για περισσότερο ευνοική μεταχείριση, αλλά οι δυνατότητες είναι περιορισμένες. Και μετά θα αρχίσουν τα προβλήματα σταθερότητας. 
Η εσωτερική δυναμική που αναπτύσσεται εντός της κυβέρνησης θα καταστήσει ανεξέλεγκτη τη δράση της. Και τότε θα είναι η στιγμή που θα πρέπει να αναλάβουν όλοι τις  ευθύνες τους. Το δίλημμα θα είναι ευκρινές. Η ηγεσία της ΝΔ θα πρέπει να αποφασίσει . Αν θα δεχθεί την δική της αποσταθεροποίηση για να αλλάξει εικόνα και πολιτική ή θα απαρνηθεί τις ευθύνες της, όπως κάνει ιστορικά και θα αποσταθεροποιηθεί η χώρα. Ζουν σε παράλληλο σύμπαν όσοι εντός της ΝΔ και των συμμάχων τους νομίζουν ότι δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις. Η ακροδεξιά  πτέρυγα, δεν είχε ποτέ αίσθηση κοινωνικού καθήκοντος και αυτό θα το αποδείξει σύντομα στον κ. Μητσοτάκη που έκανε συμμαχία με τον διάβολο για να γίνει πρωθυπουργός. Όπως και ο πατέρας του. Και μετά έκλαιγε για την ανατροπή του από τον Σαμαρά….

Απόψεις

Του Στράτου ΒαλτινούΗ πολιτική δοκιμάζει φιλίες ανθρώπων, οι κρίσεις και οι πόλεμοι δοκιμάζουν φιλίες και ιστορικές σχέσεις κρατών. Πολλά ανατρέπονται, μετά διορθώνονται, άλλοτε όχι. Η μεταπολιτευτική δεξιά ήταν πάντα... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Όπως αναμένονταν και το είχαμε προβλέψει στο Omegapress.gr , ο Ερντογάν εμφανίστηκε αρνητικός στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Όχι φυσικά γιατί έχει πρόβλημα, αλλά γιατί θα εκβιάσει μέχρις... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΌχι μόνο δεν άδειασε το Άδωνη Γεωργιάδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την πρόσληψη της κόρης της συζύγου του στη lamda development του Λάτση, αντίθετα σιώπησε ενοχικά. πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΔεν τους αρκεί ότι τα κανάλια τους βρίσκονται στον πάτο της αξιοπιστίας . Έχουν βαλθεί να αποδείξουν ότι δεν έχουν πάτο.. Το όργιο παρακμιακής τηλεόρασης που ...ποτίζει με τόνους Κεταμίνης το τηλεοπτικό... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Μόνο η οικογένεια Μητσοτάκη δεν έχει αποδεχθεί ακόμη ότι οι πρωταίτιοι της Χούντας καταδικάστηκαν για εθνική προδοσία για να έχει σήμερα εταιρική σχέση με την ακροδεξιά. Άλλωστε η συμμετοχή των Βορίδη,... πλήρες κείμενο
Ομιλία στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Η βάρβαρη ρωσική εισβολή και ο πόλεμος οδηγούν τον κόσμο σε ένα νέο ιστορικό κύκλο. Ενδεχόμενο πλέον, ακόμα και το αδιανόητο: ο πυρηνικός αφανισμός δίπλα στην κλιματική κρίση, που η αντιμετώπισή... πλήρες κείμενο