του Σωτήρη Σιδέρη

Στην τελευταία  συνάντηση των Επιτροπών των  υπουργείων Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα στις 17-20 Ιουνίου, η τουρκική αντιπροσωπεία προσπάθησε να μετατρέψει τις συνομιλίες για τα ΜΟΕ σε εφ όλης της ύλης διαπραγμάτευση, προτείνοντας συζήτηση και για την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, προσπάθεια που απέκρουσε η –έκπληκτη -ελληνική πλευρά.
Ταυτόχρονα στο παρασκήνιο εντείνεται η προετοιμασία των ΗΠΑ και του Ισραήλ για επίθεση στο Ιράν και η Αθήνα δέχεται παρασκηνιακές πιέσεις για εμπλοκή , ενώ οι Αμερικανοί ζητούν πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν όπως η εκχώρηση της κυριαρχίας της  χώρας σε αεροδρόμια ώστε να χρησιμοποιηθούν ανεξέλεγκτα σε επιθέσεις κατά του Ιράν. Πάντα στο παρασκήνιο, βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη διαπραγμάτευση Ελλάδας –ΗΠΑ που είναι άγνωστο προς το παρόν πότε και  πως θα καταλήξει.
Τα δύο αυτά ζητήματα, δηλαδή τα ελληνοτουρκικά και οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι τα κορυφαία ζητήματα της  Αθήνας,  που από την κατάληξή τους και την διαχείρισή τους θα κρίνουν πολλά για το μέλλον της χώρας και την ειρήνη στην περιοχή.
           

 

Ο αιφνιδιασμός


Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η τουρκική αντιπροσωπεία , αν και δεν έχει ούτε τις γνώσεις, ούτε την εντολή να συζητήσει οτιδήποτε πέραν των ΜΟΕ, επιχείρησε να ανατρέψει την ατζέντα των συνομιλιών και να δοκιμάσει προφανώς την αντίδραση της ελληνικής αντιπροσωπείας, που ήταν δεδομένο ότι θα ήταν αρνητική, όπως και έγινε. Η τουρκική πλευρά δεν επέμεινε και η συνάντηση έληξε με  κάποια, θετικά μεν αποτελέσματα για τα ΜΟΕ, αλλά και με ερωτηματικά για τις προθέσεις της Άγκυρας.
Ως προς τα ΜΟΕ οι στρατιωτικές αντιπροσωπείες των δύο χωρών, ενισχυμένες με έναν διπλωμάτη και έναν εμπειρογνώμονα των υπουργείων Εξωτερικών κάθε χώρας, συμφώνησαν αυτό που υφίσταται ως συμφωνία από το μνημόνιο Παπούλια –Γιλμάζ, να  αποφεύγεται  η ταυτόχρονη διεξαγωγή ασκήσεων  και η τήρηση ορισμένων κανόνων ασφάλειας κατά την διάρκειά τους, ώστε να μην προκληθεί κάποιο ατύχημα. Θετική προσέγγιση, αλλά όχι συμφωνία υπάρχει και ως προς την ανάγκη να αποφεύγονται σκληρές εμπλοκές των πολεμικών αεροσκαφών, ενώ τόσο η Αθήνα, όσο και  η Άγκυρα διατηρούν τις θέσεις τους ως προς το εύρος του εθνικού εναερίου χώρου των δέκα μιλίων που ως γνωστόν δεν αναγνωρίζει η Άγκυρα.

Ως προς την υφαλοκρηπίδα προκαλεί εύλογα ερωτηματικά το γεγονός ότι τόσο η Αθήνα, όσο και η Άγκυρα δεν θέτουν στην επίσημη ατζέντα τους την διαπραγμάτευση για την οριοθέτησή της ή και την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, με την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών. Η Ελλάδα δεν θα κατοχυρώσει ποτέ ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδα αν δεν τις οριοθετήσει. Ούτε η Τουρκία θα κατοχυρώσει οτιδήποτε αν δεν διαπραγματευθεί με την Ελλάδα. Το γεγονός ότι η  Τουρκία προσπαθεί να εκβιάσει καταστάσεις δεν σημαίνει ότι μπορεί να νομιμοποιήσει την πολιτική της. Ο δρόμος της είναι δύσκολος και η απόσταση μεγάλη. Υπό αυτή την έννοια η διαπραγμάτευση συμφέρει και τις δύο χώρες γιατί θα δώσει ένα ειρηνικό τέλος , τόσο στην αδυναμία της Ελλάδας να αναλάβει τις ευθύνες της και να δει ρεαλιστικά τα δικαιώματά της και τα συμφέροντά της , όσο και στην αδυναμία της Τουρκίας να συνειδητοποιήσει τα δικά της λάθη.
               

Ελλάδα –ΗΠΑ-Τουρκία


Προφανώς οι ΗΠΑ, είτε τελικά κάνουν πόλεμο με το Ιράν, είτε όχι , θέλουν να είναι έτοιμες. Για τον λόγο αυτό, εδώ και καιρό, ζητούν επιτακτικά από την ελληνική κυβέρνηση να διαθέσει πλήθος αεροδρομίων για τις επιχειρησιακές ανάγκες της πολεμικής αεροπορίας, των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που τώρα πετούν άοπλα και προφανώς  και σε άλλες δυνάμεις της στρατιωτικής της  μηχανής . Αυτό όμως που προκάλεσε αντιδράσεις ήταν το αίτημα ή η απαίτηση των Αμερικανών, τον έλεγχο των αεροδρομίων να τον έχουν οι ΗΠΑ και όχι οι ελληνικές αρχές, πράγμα που σημαίνει εκχώρηση κυριαρχίας, κάτι ταπεινωτικό για οποιαδήποτε χώρα.  Διπλωμάτες και στρατιωτικοί εκτιμούν  ότι και το Ισραήλ βλέπει με καλό μάτι αυτές τις διευκολύνσεις.
Η Αθήνα έχει απαντήσει αρνητικά ως προς την παραίτησή της από τον έλεγχο των αεροδρομίων ή και άλλων βάσεων όπως της Χρυσούπολης ή της Σούδας. Ταυτόχρονα όμως , η ελληνική πλευρά, (υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας) έχουν προτείνει στους Αμερικανούς , ένα μεγάλο πακέτο ως αντάλλαγμα.

Η συζήτηση διεξάγεται στο πλαίσιο των επίσημων συνομιλιών για τη νέα συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας –ΗΠΑ και σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα ζητά :


1.    Στρατιωτική συνεργασία των ΗΠΑ στην  Ανατολική Μεσόγειο για την αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών
2.    Ενίσχυση της αεράμυνας της χώρας με νέα σύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα Πάτριοτ.
3.    Ενίσχυση του ελληνικού στόλου
4.    Συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35


Σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματών από την εξέλιξη των διαβουλεύσεων αυτών θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και η επίτευξη της νέας συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας με αμοιβαίο όφελος. Οι ίδιες πηγές, εκφράζουν αισιοδοξία γιατί θεωρούν ότι ακόμη και αν αποκατασταθούν οι σχέσεις ΗΠΑ –Τουρκίας, τίποτε δεν θα είναι ίδιο με το παρελθόν και ότι η Τουρκία έχει κάνει μια στρατηγική επιλογή στις σχέσεις της με άλλες χώρες , την Ρωσία ή την Κίνα και δεν θα είναι μονοσήμαντα προσανατολισμένη στη Δύση.
Για τον λόγο αυτό, η Ελλάδα αναδεικνύεται ένας νέος στρατηγικός πυλώνας, αλλά είναι προφανές ότι η χώρα μας δεν έχει το τυχοδιωκτικό στρατηγικό βάθος της Τουρκίας για να επιτελέσει τον ίδιο ρόλο με την Άγκυρα. Για τους λόγους αυτούς, οι Αμερικανοί και το Ισραήλ θέλουν την Ελλάδα ως επιχειρησιακό άξονα ασφάλειας των συμφερόντων τους , αλλά δυσκολεύονται ακόμη να παράσχουν τα ανταλλάγματα που έχει ανάγκη η χώρα μας. Με απλά λόγια η Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ ζητούν πολλά από την Ελλάδα και δίνουν λίγα. 
Αν όμως τελικά, γίνει ο πόλεμος κατά του Ιράν, τα πάντα θα αλλάξουν στην ευρύτερη περιοχή και θα επηρεάσει ίσως δραματικά , σίγουρα όμως καθοριστικά τις εξελίξεις ασφάλειας και τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτό  που μένει είναι να διαπιστώσουμε αν το νέο σκηνικό θα είναι υπέρ ή κατά της Ελλάδας.
Υπό αυτή την οπτική η νέα κυβέρνηση θα έχει μπροστά της ένα δύσκολο έργο να επιτελέσει. Πλήθος διπλωματών, εμπειρογνωμόνων , πανεπιστημιακών και πολιτικών αναλυτών, θεωρούν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καν προσεγγίσει τα εν λόγω ζητήματα, οπότε θα είναι πολυτέλεια να ρωτήσουμε αν υπάρχει σχέδιο.
Ως προς την απερχόμενη κυβέρνηση ένα είναι γεγονός: Ήταν πολύ πιστή στην ατζέντα των ΗΠΑ και του Ισραήλ και δεν κατάφερε να κάνει την διαφορά, μετατρέποντας την διαρκή κινητικότητά της σε εφαρμόσιμο  σχέδιο  με κάθε πλευρά και κυρίως  με την Τουρκία, καθώς επί 4,5 χρόνια, κάθε λίγους μήνες εξήγγειλε επανέναρξη διαπραγματεύσεων για το Αιγαίο που δεν έγιναν ποτέ .
Η απερχόμενη κυβέρνηση βαρύνεται επίσης με τη φούσκα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και την  μη επέκταση των χωρικών υδάτων. Η έλλειψη σοβαρότητας στοιχίζει….

Απόψεις

Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Αλεξέϊ Ναβάλνι πέθανε σε μια φυλακή της Αρκτικής, θύμα ενός δικτάτορα που δεν ανέχεται την κριτική και την αμφισβήτηση. Τυραννικά καθεστώτα που στηρίζονται από τη Δύση εξοντώνουν χιλιάδες. Είναι ο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι ο εκσκαφέας του κομματικού υπεδάφους και ιδανικός στη δημιουργία μηχανισμών. Η αποχώρησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από λεκτικό... πλήρες κείμενο