Του Στράτου Βαλτινού

Ο  Βασίλης Καρράς δεν ήταν  μεγάλος καλλιτέχνης έτσι όπως τον παρουσίασαν τα ΜΜΕ,  ώστε να γίνει "λαϊκό προσκύνημα", αλλά ένας τραγουδιστής που είχε το κοινό του. Είναι διαφορετικό πράγμα η ανθρώπινη παράμετρος, η θλίψη, το πένθος, το τελευταίο χειροκρότημα, ένας θερμός επικήδειος λόγος, αλλά  το   “λαϊκό προσκύνημα”  προσδίδει άλλες διαστάσεις, που ο  Καρράς  δεν είχε. 

Λαϊκός τραγουδιστής ναι και μάλιστα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, μακριά από το περιεχόμενο του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού.
Η Ελλάδα είχε και έχει μεγάλους καλλιτέχνες που θα άφησαν και θα αφήσουν πίσω τους ένα τεράστιο έργο με καθολική αναγνώριση. Έργα που θα περάσουν στις επόμενες γενιές, διαχρονικά έργα, με τεράστια επιρροή στην τέχνη, τον πολιτισμό, την παιδεία, την γενικότερη κουλτούρα της χώρας μας.
Ίσως αυτή η υπερβολή αδικεί και τον ίδιο τον Καρρά. Γιατί ένιωσε την αγάπη του κόσμου όσο πάλευε με το πρόβλημα υγείας του, την συμπαράσταση και το ενδιαφέρον. Γιατί αμφιβάλλουμε αν ο ίδιος θα έβαζε τον εαυτό του στην ίδια μοίρα με τους μεγάλους του μουσικού μας πολιτισμού.


Στη χώρα της υπερβολής ζούμε είναι κατανοητό ένας θαυμαστής να εξυψώνει το ίνδαλμά του και να τον βλέπει “μεγάλο καλλιτέχνη” και να βιώνει το λαικό προσκύνημα ως αναγνώριση αυτού του μεγαλείου. Αλλά αυτό απέχει έτη φωτός από την καθολικότητα του μεγαλείου. Όπως αυτό της Σοφίας Βέμπο για παράδειγμα και πολλών ακόμη.
Δεν είναι ίσως η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε για τον θρίαμβο της υπερβολής  σε αυτή τη χώρα. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά, ίσως ούτε και η τελευταία. Καλό ταξίδι στον Βασίλη Καρρά. Περισσότερη σκέψη για την υπεροχή της υποκουλτούρας στα ΜΜΕ . Το τηλεοπτικό προϊόν όλο και χειροτερεύει, όλο και περισσότερο η τηλεοπτική δημοκρατία μετατρέπεται σε κρίση πολιτιστικού προιόντος. 

Υδρόγειος

  • Θύελλα Μπέρνι Σάντερς για Νετανιάχου: περί αντισημιτισμού ή μη προσβάλλετε τη νοημοσύνη μας

    Καταιγιστικός όπως πάντα ο Αμερικανός Γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς ορθώνει το ανάστημα και στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα που στηρίζει την γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα και παράλληλα λέει τα πράγματα με το όνομά τους, πολτοποιώντας την προπαγάνδα του Νετανιάχου, που...

  • Συνολική ήττα Ερντογάν μετά το 2002

    Ο Ερντογάν έχασε και πάλι την Κωνσταντινούπολη απο τον Εκρέμ Ιμάμογλου, έχασε όμως και για πρώτη φορά τα τελευταία 22 χρόνια, παντουρκικά. Για πρώτη φορά από το 2002 το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το CHP, προηγείται του κυβερνώντος ΑΚP σε όλη...

  • Εκλογές -νίκη του ρωσικού εθνικισμού

    Τα δυτικά ΜΜΕ εξακολουθούν να μεταφέρουν μια άκρως παραμορφωτική εικόνα για το τι συμβαίνει στη Ρωσία. Η νίκη του Πούτιν, ενός αδιαμφισβήτητα σκληρού αυταρχικού ηγέτη με το τρομακτικό  88% χρήζει σοβαρών αναλύσεων, όπως και η τεράστια συμμετοχή που...

  • Επίδειξη ισχύος με κοινά γυμνάσια Ρωσίας, Κίνας και Ιράν

    Επίδειξη δύναμης σε μια κομβική περιοχή του κόσμου  θα κάνουν η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν με την πραγματοποίηση κοινών  αεροναυτικών γυμνασίων στον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα έγινε γνωστό την Δευτέρα 11 Μαρτίου.