Φρίξος Δαλίτης
Ήρθε για πολλούς από το πουθενά και κατάφερε να γίνει πρωταγωνιστής της πολιτικής σκηνής στην Ελλάδα. Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι το πρόσωπο των ημερών και το σημείο αναφοράς των πολιτικών αναλύσεων όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Από τη συζήτηση για την επικράτηση της εικόνας, στην ολική ανατροπή του πολιτικού και κομματικού στερεότυπου.


Ο τυφώνας Κασσελάκης τα πήρε όλα παραμάσχαλα, προκαλώντας ένα γενικότερο προβληματισμό και ανησυχία για την πολιτική ζωή. Είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ η νέα τάση στην πολιτική; Είναι η προσωποποίηση της απόλυτης νίκης των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και της εικόνας, έναντι του κομματικού κατεστημένο και της έκφρασης πολιτικών θέσεων;
Τα ρίχτερ από τον σεισμό που προκάλεσε η εμφάνιση Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας γίνονται αισθητά και στην Κύπρο. Η συζήτηση περί επικράτησης «απολιτίκ» πολιτικών έχει ήδη εδώ και αρκετό καιρό ξεκινήσει. Η μετά τις προεδρικές εκλογές εποχή σηματοδότησε μία σειρά νέων δεδομένων. Η επικράτηση Νίκου Χριστοδουλίδη στην κάλπη των προεδρικών εκλογών και η απόλυτη κυριαρχία της Αννίτας Δημητρίου στον Δημοκρατικό Συναγερμό είναι φαινόμενο που συζητιούνται και χρίζουν κατά καιρούς διαφόρων αναλύσεων.


Και οι δύο όμως προέρχονται λίγο πολύ από το κομματικό και πολιτικό κατεστημένο της Κύπρου, Εκφράζουν παράλληλα το συντηρητικό κομμάτι της κυπριακής κοινωνίας, ως δύο νέοι πολιτικοί στους οποίους βλέπουν πολλοί, μια αντανάκλαση του δικού τους ευσυβοποθισμού. Ο «ιδανικός» γιος και γαμπρός και η «ιδανική» κόρη και νύφη για πολλούς. Θρησκευόμενοι, της οικογένειας και έντονα επικοινωνιακοί. Αυτά ως αντίστοιχα φαινόμενα στην κυπριακή Δεξιά. Η περίπτωση Κασσελάκη στην Ελλάδα, βγήκε από τ’ Αριστερά. Νέος, επιτυχημένος επιχειρηματίας ως εκφραστής του αμερικανικού ονείρου, δηλωμένος ομοφυλόφιλος και δεσμευμένος με σύμφωνο συμβίωσης. Το προφίλ του νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει δηλαδή καμία σχέση με το τι πρεσβεύει ή εκφράζει παραδοσιακά η ελληνική Αριστερά…

Η καχυποψία της κυπριακής Αριστεράς


Από τον περασμένο Ιούνιο, το ΑΚΕΛ έχει μπει σε μια διαδικασία πολιτικής διεύρυνσης επιχειρώντας γκρέμισμα των κομματικών στεγανών του,. Για κάποιους είναι καθαρά επικοινωνιακή προσπάθεια που επιχειρεί να χτίσει η ηγεσία του κόμματος. Για την ίδια την ηγεσία και τον σκληρό πυρήνα του κόμματος, είναι άνοιγμα προς την κοινωνία για το χτίσιμο μια προοδευτικής συμμαχίας στα πρότυπα της προεκλογικής για τις προεδρικές εκλογές και επενδύοντας στα ποσοστά Ανδρέα Μαυρογιάννη. Στόχος η πολιτική αλλαγή.


Η αρχική ιδέα για πολλούς ήταν, όπως λέγεται η μετεξέλειξη σε ΣΥΡΙΖΑ, αν και η ηγεσία του κόμματος το απέρριπτε κατηγορηματικά υποδεικνύοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα πολλών συνιστώσων. Σε κάθε περίπτωση, όταν ξεκινούσε αυτή η προσπάθεια του ΑΚΕΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρεε σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις.
Από την Κυριακή το βράδυ το κόμμα της Αριστεράς στην Ελλάδα ζει την εποχή Κασσελάκη, αφήνοντας πίσω του την εποχή των Εξαρχείων και του ριζοσπαστικού προφίλ, αλλά την ίδια ώρα ο νέος αρχηγός του έχει γύρω του υποστηρικτική την πτέρυγα των πιο… λαϊκιστών συριζαίων. Σε αυτή την νέα τάξη πραγμάτων, δονήθηκε και η ατμόσφαιρα έξω από την Κουμουνδούρου με το: «Στέφανε γερά, να πέσει η Δεξιά…». Αυτό δηλαδή που επιζητά ως στόχο και η κυπριακή Αριστέρα για να γίνει ξανά δύναμη εξουσίας.

Η πρώτη ανάγνωση


Από πλευράς της κυπριακής Αριστεράς είδαν με αρκετή επιφύλαξη το φαινόμενο Κασσελάκη. «Αυτό που πρέπει να προβληματίσει είναι το πώς ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ ενθουσιάστηκε με το φαινόμενο Κασσελάκη», σημείωναν πηγές της κυπριακής Αριστεράς, σημειώνοντας πώς η Αριστερά έχει θέσεις πολιτικής τις οποίες στηρίζει και αναδεικνύει. «Το θέμα όμως είναι το πώς κατάφερε να αναδειχθεί και να γίνει αποδεχτή η περίπτωση του Στέφανου Κασσελάκη σε ένα κόμμα όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσαν.
Ο ίδιος πάντως στις πρώτες δηλώσεις του, είπε πώς δεν είναι φαινόμενο αλλά η φωνή μιας κοινωνίας, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία για την φωνή της κοινωνίας…

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, επικοινώνησε χθες το απόγευμα με τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως ανέφερε σε ανάρτηση του ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου Βίκτωρας Παπαδόπουλος. «Κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τον κ. Κασσελάκη για την εκλογή του στην Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και του ευχήθηκε μια παραγωγική θητεία, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, τον σημαντικό θεσμικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει στα εθνικά θέματα ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Κασσελάκης εξέφρασαν, εξάλλου, την κοινή τους επιθυμία να συναντηθούν το συντομότερο δυνατόν στην Κύπρο», έγραψε ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος.


Η αναφορά του περί «κρατιδίου» της Τουρκίας στην Κύπρο ήταν ασφαλώς ένα σοβαρό πολιτικό ατόπημα, είτε έγινε από άγνοια είτε επρόκειτο περί ενός απλού γλωσσικου ολισθήματος. Ο ίδιος έσπευσε στην πρώτη δήλωση του μετά το αποτέλεσμα των εκλογών να ανακοινώσει το πρώτο του ταξίδι στην χώρα μας προκειμένου να διασκεδάσει και τις αρνητικές εντυπώσεις.
Συγχαρητήρια επιστολή έστειλαν στο Στέφανο Κασελάκη ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.
*** Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο Κύπρου

Υδρόγειος

  • Θύελλα Μπέρνι Σάντερς για Νετανιάχου: περί αντισημιτισμού ή μη προσβάλλετε τη νοημοσύνη μας

    Καταιγιστικός όπως πάντα ο Αμερικανός Γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς ορθώνει το ανάστημα και στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα που στηρίζει την γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα και παράλληλα λέει τα πράγματα με το όνομά τους, πολτοποιώντας την προπαγάνδα του Νετανιάχου, που...

  • Συνολική ήττα Ερντογάν μετά το 2002

    Ο Ερντογάν έχασε και πάλι την Κωνσταντινούπολη απο τον Εκρέμ Ιμάμογλου, έχασε όμως και για πρώτη φορά τα τελευταία 22 χρόνια, παντουρκικά. Για πρώτη φορά από το 2002 το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το CHP, προηγείται του κυβερνώντος ΑΚP σε όλη...

  • Εκλογές -νίκη του ρωσικού εθνικισμού

    Τα δυτικά ΜΜΕ εξακολουθούν να μεταφέρουν μια άκρως παραμορφωτική εικόνα για το τι συμβαίνει στη Ρωσία. Η νίκη του Πούτιν, ενός αδιαμφισβήτητα σκληρού αυταρχικού ηγέτη με το τρομακτικό  88% χρήζει σοβαρών αναλύσεων, όπως και η τεράστια συμμετοχή που...

  • Επίδειξη ισχύος με κοινά γυμνάσια Ρωσίας, Κίνας και Ιράν

    Επίδειξη δύναμης σε μια κομβική περιοχή του κόσμου  θα κάνουν η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν με την πραγματοποίηση κοινών  αεροναυτικών γυμνασίων στον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα έγινε γνωστό την Δευτέρα 11 Μαρτίου.