Του Στράτου Βαλτινού


 Το γεγονός ότι η Βόρεια Μακεδονία και όχι η Ελλάδα,  θα φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις Σερβίας και Κοσόβου επιβεβαιώνει την πλήρη κατάρρευση της διεθνούς προσωπικότητας της χώρας μας από το δίδυμο Μητσοτάκη -Δένδια. 

Πρόκειται για θλιβερή εξέλιξη η περιθωριοποίηση της Ελλάδας και στα Βαλκάνια  και η συνακόλουθη  απαξίωση της διεθνούς ταυτότητας της χώρας που κάποτε είχε λόγο και επιρροή στην περιοχή και σήμερα είναι άφαντη. Το σύνδρομο του προκεχωρημένου φυλακίου των ΗΠΑ έχει αιχμαλωτίσει την εξωτερική πολιτική της χώρας, έχει αφοπλίσει την διπλωματία της από κάθε είδους ενεργητικότητα και την έχει καταστήσει θλιβερό παρακολούθημα ακόμη και στα βαλκάνια.
Όπως έγινε γνωστό την Τρίτη 28 Οκτωβρίου,  ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, εξέφρασε την ετοιμότητά του να φιλοξενήσει την συνάντηση των Βούτσιτς και Κούρτι ,  μετά την αποδοχή από το Βελιγράδι και την Πρίστινα του ευρωπαϊκού (γαλλογερμανικού) σχεδίου για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου.


Ο πρόεδρος της Σερβίας γνωστοποίησε  ότι η επόμενη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου θα πραγματοποιηθεί στη Βόρεια Μακεδονία στις 18 Μαρτίου, παρουσία του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Ζοζέπ Μπορέλ. Μετά την συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα και μετά την έντονη κινητικότητα στα δυτικά βαλκάνια, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ένας έντιμος μεσολαβητής για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Όμως , όχι μόνο η δυστοκία  των Μητσοτάκη και Δένδια στο να αναλαμβάνουν  πρωτοβουλίες, δηλαδή η κουλτούρα της ακινησίας, αλλά και η προσωπική τους ανεπάρκεια , έχουν οδηγήσει τη χώρα μας στην τελευταία βαθμίδα της αξιοπιστίας, του ειδικού βάρους και του κύρους μεταξύ των χωρών της περιοχής.  


Τον ρόλο αυτό ανέλαβε με επιτυχία  μάλιστα η Βόρεια Μακεδονία. Σχολιάζοντας την ευρωπαϊκή πρόταση για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας,  ο Κοβάτσεφσκι σημείωσε πως αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική για το μέλλον και τη σταθερότητα της περιοχής και η Βόρεια Μακεδονία αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι συνιστά παράγοντα σταθερότητας, καθ' όσον είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, έχει ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και ασκεί την προεδρία του ΟΑΣΕ, του μεγαλύτερου οργανισμού ασφάλειας στην Ευρώπη.


Αυτά από τον ηγέτη μιας μικρής χώρας. Μια θλιβερή κυβέρνηση , θλιβερών ανθρώπων στην Αθήνα δεν δείχνει ικανή να αφυπνιστεί. Και η αξιωματική αντιπολίτευση πιστή στο δόγμα της ανοχής ή και της συμπόρευσης πολλές φορές με τον ανύπαρκτο Νίκο Δένδια, συμπράττει έστω και άθελά της σε αυτόν τον κατήφορο….

Υδρόγειος

  • Το Ισραήλ έκλεισε το Al Jazeera. Ο εκβαρβαρισμός συνεχίζεται..

    Ο  εκβαρβαρισμός  του κράτους του Ισραήλ ανεβαίνει κλίμακα. Δεν είναι μόνο τα εγκλήματα στο πεδίο του πολέμου και η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, είναι και το τελευταίο επεισόδιο που προκαλεί διεθνείς αντιδράσεις με το κλείσιμο του  Al Jazeera “ για...

  • Η Τουρκία επιλέγει Ερντογάν με το βλέμμα στραμμένο στην ανατολή.

    του Σπύρου Σουρμελίδη  Ο Ερντογάν είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών (προεδρικών και βουλευτικών), μετά απο 21 χρόνια στην διακυβέρνηση της Τουρκίας.  Έχασε την εκλογή του στην προεδρία για λιγότερο απο 1%, και μένει η νίκη του να επιβεβαιωθεί στον β...

  • Θύελλα Μπέρνι Σάντερς για Νετανιάχου: περί αντισημιτισμού ή μη προσβάλλετε τη νοημοσύνη μας

    Καταιγιστικός όπως πάντα ο Αμερικανός Γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς ορθώνει το ανάστημα και στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα που στηρίζει την γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα και παράλληλα λέει τα πράγματα με το όνομά τους, πολτοποιώντας την προπαγάνδα του Νετανιάχου, που...

  • Συνολική ήττα Ερντογάν μετά το 2002

    Ο Ερντογάν έχασε και πάλι την Κωνσταντινούπολη απο τον Εκρέμ Ιμάμογλου, έχασε όμως και για πρώτη φορά τα τελευταία 22 χρόνια, παντουρκικά. Για πρώτη φορά από το 2002 το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το CHP, προηγείται του κυβερνώντος ΑΚP σε όλη...