Του Στράτου Βαλτινού


Μια ακόμη ηχηρή αποχώρηση από το ΜεΡΑ 25 έρχεται να κλονίσει ακόμη περισσότερο την εικόνα του κόμματος και προσωπικά του επικεφαλής της, Γιάνη Βαρουφάκη. Πρόκειται για την βουλευτή Β΄ Πειραιά Φωτεινή Μπακαδήμα, η οποία είναι η τρίτη κατά σειρά γυναίκα βουλευτής που αποχωρεί.

Οι δύο πρώτες ήταν η Κωνσταντίνα Αδάμου και η Αγγελική Αδαμοπούλου που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί με καταγγελίες για αυταρχισμό και νεποτισμό.
Από το ΜεΡΑ 25 έχουν αποχωρήσει δεκάδες ακόμη μικρά και μεσαία στελέχη από τις εκλογές του 2019 μέχρι σήμερα με ανάλογες καταγγελίες. Ο Γ. Βαρουράκης , μέσω του γραφείου τύπου του κόμματος απάντησε ότι “την ώρα που το ΜέΡΑ25 δέχεται την ολομέτωπη επίθεση των ολιγαρχών, τους οποίους καταγγέλλει ονομαστικά μέσα κι έξω από τη Βουλή, η Φωτεινή Μπακαδήμα, βουλεύτρια Πειραιά, επέλεξε να απέχει από τις μάχες. Όλες και όλοι κρίνονται”. Ωστόσο δεν μπορεί να αποχωρούν τρεις βουλευτές του κόμματος και θεωρείται ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Το ΜεΡΑ 25, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις βρίσκεται οριακά γύρω στο 3% στο όριο για να μπει στη βουλή και μάλιστα στις εκλογές με την απλή αναλογική. Οπότε πιθανότατα, στις εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική, που η πόλωση θα είναι τεράστια, δεν θα καταφέρει να μπει στη βουλή.


Το ΜεΡΑ 25 παρά τις ριζοσπαστικές διακηρύξεις του, δίνει την εντύπωση αρχηγικού κόμματος, δεν κατάφερε να γίνει κοινωνικό ρεύμα, ούτε ιδεολογικό, οπότε μοιραία όταν αυτού  του τύπου τα κόμματα αυτοακυρώνονται όταν η κοινωνία θέλει αλλαγές που να είναι εφικτές και εκείνα δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Από την άλλη το ΜεΡΑ 25 έχει συμβάλλει στον δημόσιο διάλογο, είναι σταθερά αντιδεξιό και σχεδόν αντισυστημικό κόμμα, αλλά όπως φαίνεται όλα αυτά δεν είναι αρκετά για να γίνει και μαζικό κόμμα.
 


Υδρόγειος

  • Εκλογές -νίκη του ρωσικού εθνικισμού

    Τα δυτικά ΜΜΕ εξακολουθούν να μεταφέρουν μια άκρως παραμορφωτική εικόνα για το τι συμβαίνει στη Ρωσία. Η νίκη του Πούτιν, ενός αδιαμφισβήτητα σκληρού αυταρχικού ηγέτη με το τρομακτικό  88% χρήζει σοβαρών αναλύσεων, όπως και η τεράστια συμμετοχή που...

  • Επίδειξη ισχύος με κοινά γυμνάσια Ρωσίας, Κίνας και Ιράν

    Επίδειξη δύναμης σε μια κομβική περιοχή του κόσμου  θα κάνουν η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν με την πραγματοποίηση κοινών  αεροναυτικών γυμνασίων στον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα έγινε γνωστό την Δευτέρα 11 Μαρτίου.

  • Η Κίνα υπέρ της Παλαιστίνης, η πείνα σκοτώνει στη Γάζα

    Είναι ντροπή για τον ανθρώπινο πολιτισμό όσα συμβαίνουν στη Γάζα εδώ και μήνες, αλλά το έγκλημα συνεχίζεται. Πάντως, μια ισχυρή παρέμβαση υπέρ της Παλαιστίνης έκανε η Κίνα, τροφοδοτώντας με νέα δυναμική την αντίσταση κατά του Ισραήλ.

  • Ποιος θα δικάσει τους εγκληματίες του Ισραήλ;

         Του Στράτου ΒαλτινούΜακελειό  με 112 νεκρούς στη Βόρεια Γάζα όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εισβολής και κατοχής, άρχισαν να πυροβολούν τυφλά εναντίον αθώων ανθρώπων που λιμοκτονούν. Οι δηλώσεις καταδίκης αξιωματούχων της Δύσης είναι υποκριτικές και...