Του Στράτου Βαλτινού

Κανένας δεν εμπιστεύεται την ΕΥΠ. Είναι  μια υπηρεσία που χρησιμοποιήθηκε από τη δεξιά και έχει συνδεθεί με  κάθε ανωμαλία και εκτροπή που έχει καταγραφεί στη χώρα. Και πριν από τη δικτατορία και κατά τη διάρκειά της και στην μεταπολίτευση είχε πάντα τον ίδιο βρόμικο ρόλο, με την οικογένεια Μητσοτάκη παρούσα. Παρακολουθήσεις πολιτών, παραβίαση δικαιωμάτων, μηχανορραφίες , μια υπηρεσία κοινών ρουφιάνων και “εθνικοφρόνων” αντί για μια εθνική υπηρεσία.


Η οικογένεια Μητσοτάκη ζούσε και ζει από τη σάρκα της δημοκρατίας. Η ανάσφάλειά της, η έλλειψη σοβαρής λαικής στήριξης, η μυθοποίηση των μηχανισμών την έκανε να ασχολείται πρώτα με την ΕΥΠ μετά με τη χώρα. Επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη καταγράφεται η δεύτερη στην ιστορία κρίση , καταγράφεται μια ανώμαλη κατάσταση. Η πρώτη ήταν του πατέρα του που παρακολουθούσε τους πάντες, μεταξύ των οποίων τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Τώρα τα πράγματα είναι στο σημείο μηδέν. Ανεξάρτητα τι θα γίνει στο πολιτικό και ποινικό πεδίο για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, είναι αναγκαίο να αναληφθούν σοβαρές πρωτοβουλίες για την εκθεμελίωση της ΕΥΠ και το στήσιμό της σε νέα βάση. Με κανόνες, αρχές, με προσήλωση στην εθνική αποστολή της. Μια υπηρεσία ρουφιάνων δεν είναι αναγκαία στη χώρα,  ούτε φυσικά στη δημοκρατία, το αντίθετο.
Επειδή ο πρωθυπουργός δεν έχει την παιδεία, ούτε την ευαισθησία να κάνει οτιδήποτε ουσιαστικό , αλλά όπως πάντα, τις όποιες αλλαγές θα τις ντύσει με ιδιοτέλεια και ρηχότητα, ώστε απλά να φύγει από το προσκήνιο η υπόθεση, είναι ανάγκη να υπάρξει σοβαρή αντίσταση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε μπορεί ούτε θέλει να κάνει οποιαδήποτε αλλαγή ουσίας . Είναι όμηρος ακροδεξιών που θέλουν μια ΕΥΠ της εθνικοφροσύνης και να λειτουργεί ως παρακράτος, και όχι εθνική υπηρεσία. Γι αυτό οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να επανεξετάσουν τις θέσεις τους και να πάρουν ριζοσπαστικές αποφάσεις.
Ως προς τις διαρροές της κυβέρνησης ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει εξεταστική από το 2015 είναι μια ακόμη απόδειξη του τυχοδιωκτισμού του. Αν είχε προβλήματα με την ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ ας έκανε εξεταστική επιτροπή το 2019 όπως έκανε για τα άλλα θέματα και εξευτελίστηκε. Αλλά αν θέλει να πάρει μια απάντηση του επιπέδου του, ας γίνει αντιπρόταση για εξεταστική από το 1994 όταν η Ελλάδα έγινε κόλαση από  το παρακράτος που είχε στήσει ο πατέρας του.
Επειδή η δημοκρατία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για  να την αφήσουμε στα χέρια της οικογένειας Μητσοτάκη, είναι η στιγμή για ιστορικές πρωτοβουλίες και αλλαγές που θα οδηγήσουν την οικογένεια στη θέση που της αξίζει. Στο αιώνιο περιθώριο της πολιτικής.

Υδρόγειος

 • Το θρησκευτικό μίσος φέρνει μεσαιωνικό σκοτάδι

  Εμπρηστικές επιθέσεις κατά σχολικών κτιρίων από φανατικούς χριστιανούς και ακροδεξιούς έγιναν στο Βέλγιο, επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε την εισαγωγή του μαθήματος της σεξουαλικής αγωγής στην εκπαίδευση. Ο φασιστοειδής χριστιανισμός -ακόμη χειρότερος και ο ισλαμισμός -...

 • Ρωσία -Βόρεια Κορέα τρομάζουν τη Δύση

  Αφού περαμέρισαν τις αρχικές ανοησίες , περί του επαίτη Πούτιν, τα επιτελεία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ έχουν σημάνει συναγερμό για να μάθουν και να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα της συνάντησης του Ρώσου Προέδρου με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

 • Πούτιν … μέχρι θανάτου

  Πλώρη για νέα θητεία βάζει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ  Πούτιν  ενόψει των εκλογών του επομένου έτους. Παρά τον πόλεμο προπαγάνδας και την διασπορά φημών από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία ότι θα ανατραπεί, ότι θα δολοφονηθεί ή ότι είναι βαριά...

 • Η αντεπίθεση της Ινδίας είναι παγκόσμια -"δεξαμενή σκέψης" το επιβεβαιώνει

  Σειρά γεγονότων , διεθνών αναλύσεων και εκτιμήσεων φέρνουν την Ινδία στο επίκεντρο του παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Η δεξαμενή σκέψης  Chatham House, κάνει λόγο για χρονιά  οροσήμων,  ενώ στη διάρκεια της G20, που διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο στο...