Tου Μανώλη Ροζάκη

 

Αυτό το κέλυφος προστασίας, πού χάνεται βαθμιαία. Στους γυμνοσάλιαγκες, λέει η εγκυκλοπαίδεια, η προοδευτική απώλεια του κελύφους δημιουργεί έναν μανδύα, που γίνεται και η ρασχιαία επιφάνεια του ζώου. Στούς ενδημούντες σαλτιμπάγκους, όμως “το ραχιαίο τοίχωμα του σώματος που καλύπτει τη σπλαχνική μάζα, συνήθως προεξέχει με τη μορφή” τής αλαζονείας, τής υποκρισίας και τού αυταρχισμού.

 

Ξεκινώντας και συνεχίζοντας ένα καταστροφικό έργο, για τρία συναπτά έτη, βρισκόμενοι πάντα στο απυρόβλητο και κάτω από ένα κέλυφος προστασίας των συστημικών ΜΜΕ. Με αντιπερισπασμούς, παραπληροφόρηση και ασύστολα ψεύδη, απέναντι σε μία κοινωνία σαστισμένη και λαβωμένη. 

Οι τερατώδεις απώλειες λόγω πανδημίας, η ασύλληπτη αισχροκέρδεια και ο πληθωριστικός όλεθρος υποβιβάζονται, καταρρακώνοντας, ακόμη περισσότερο, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Δίχως καμμία πια ηθική αναστολή, έρπουμε και προς την τελική εκμηδένιση τού ήθικού.

Σύμφωνα με την εν λόγω εγκυκλοπαιδική αναφορά, η κοιλότητα του μανδύα λειτουργεί ως αναπνευστικός θάλαμος στα περισσότερα μαλάκια, ενώ στην δική μας περίπτωση, πάλι, οι σαλτιμπάγκοι ζουν και αναπνέουν τη δυσώδη οσμή τής διαφθοράς.

Με δόλια μέσα, την υπέρμετρη υποκρισία και τον άναδρο αυταρχισμό, επιβάλλουν κοινωνικό και πολιτικό σιωπητήριο, χαλκεύοντας το δικαίωμα στην κριτική και την αλήθεια. Διαστρέφοντας το λαϊκό έρισμα σε δήθεν λαϊκιστική οχλαγωγία, όπως ακριβώς κάνουν και με την διαφορετικότητα, υποβιβάζοντάς την σε ανισότητα.

Αυτός είναι ο σκληρός μανδύας, που συγκαλύπτει την ανικανότητα.

Επειδή, έχουν πλήρη άγνοια κινδύνου, ο πρωτόγονος και ανορθολογικός τρόπος σκέψης τους, ακολουθεί την θεολογική πεποίθηση ψευδο-φιλελεύθερων, νεο-συντηρητικών πολιτικών μισού αιώνα πίσω. Και αυτό σημαίνει, ότι δεν μπορούν να μάθουν από τα λάθη τους, καθώς αδυνατούν να συλλάβουν τόσο τη διεθνή γεωπολιτική πολυπλοκότητα, όσο και τις εσωτερικές ανάγκες και δυνατότητες της ελληνικής κοινωνίας.

Αυτό που απέμεινε τώρα είναι μόνον ο αυταρχισμός και ο διχασμός.

Μάταια όμως.

Γιατί, όπως έλεγε ο Α. Λίνκολν “μπορείς να κοροϊδεύεις πολλούς για λίγο καιρό, λίγους για πολύ καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό". 

Και όταν αφαιρεθεί ο μανδύας, αποκαλύπτεται τελικά ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός...

Υδρόγειος

  • Συνολική ήττα Ερντογάν μετά το 2002

    Ο Ερντογάν έχασε και πάλι την Κωνσταντινούπολη απο τον Εκρέμ Ιμάμογλου, έχασε όμως και για πρώτη φορά τα τελευταία 22 χρόνια, παντουρκικά. Για πρώτη φορά από το 2002 το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το CHP, προηγείται του κυβερνώντος ΑΚP σε όλη...

  • Εκλογές -νίκη του ρωσικού εθνικισμού

    Τα δυτικά ΜΜΕ εξακολουθούν να μεταφέρουν μια άκρως παραμορφωτική εικόνα για το τι συμβαίνει στη Ρωσία. Η νίκη του Πούτιν, ενός αδιαμφισβήτητα σκληρού αυταρχικού ηγέτη με το τρομακτικό  88% χρήζει σοβαρών αναλύσεων, όπως και η τεράστια συμμετοχή που...

  • Επίδειξη ισχύος με κοινά γυμνάσια Ρωσίας, Κίνας και Ιράν

    Επίδειξη δύναμης σε μια κομβική περιοχή του κόσμου  θα κάνουν η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν με την πραγματοποίηση κοινών  αεροναυτικών γυμνασίων στον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα έγινε γνωστό την Δευτέρα 11 Μαρτίου.

  • Η Κίνα υπέρ της Παλαιστίνης, η πείνα σκοτώνει στη Γάζα

    Είναι ντροπή για τον ανθρώπινο πολιτισμό όσα συμβαίνουν στη Γάζα εδώ και μήνες, αλλά το έγκλημα συνεχίζεται. Πάντως, μια ισχυρή παρέμβαση υπέρ της Παλαιστίνης έκανε η Κίνα, τροφοδοτώντας με νέα δυναμική την αντίσταση κατά του Ισραήλ.