Tου Μανώλη Ροζάκη

 

Αυτό το κέλυφος προστασίας, πού χάνεται βαθμιαία. Στους γυμνοσάλιαγκες, λέει η εγκυκλοπαίδεια, η προοδευτική απώλεια του κελύφους δημιουργεί έναν μανδύα, που γίνεται και η ρασχιαία επιφάνεια του ζώου. Στούς ενδημούντες σαλτιμπάγκους, όμως “το ραχιαίο τοίχωμα του σώματος που καλύπτει τη σπλαχνική μάζα, συνήθως προεξέχει με τη μορφή” τής αλαζονείας, τής υποκρισίας και τού αυταρχισμού.

 

Ξεκινώντας και συνεχίζοντας ένα καταστροφικό έργο, για τρία συναπτά έτη, βρισκόμενοι πάντα στο απυρόβλητο και κάτω από ένα κέλυφος προστασίας των συστημικών ΜΜΕ. Με αντιπερισπασμούς, παραπληροφόρηση και ασύστολα ψεύδη, απέναντι σε μία κοινωνία σαστισμένη και λαβωμένη. 

Οι τερατώδεις απώλειες λόγω πανδημίας, η ασύλληπτη αισχροκέρδεια και ο πληθωριστικός όλεθρος υποβιβάζονται, καταρρακώνοντας, ακόμη περισσότερο, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Δίχως καμμία πια ηθική αναστολή, έρπουμε και προς την τελική εκμηδένιση τού ήθικού.

Σύμφωνα με την εν λόγω εγκυκλοπαιδική αναφορά, η κοιλότητα του μανδύα λειτουργεί ως αναπνευστικός θάλαμος στα περισσότερα μαλάκια, ενώ στην δική μας περίπτωση, πάλι, οι σαλτιμπάγκοι ζουν και αναπνέουν τη δυσώδη οσμή τής διαφθοράς.

Με δόλια μέσα, την υπέρμετρη υποκρισία και τον άναδρο αυταρχισμό, επιβάλλουν κοινωνικό και πολιτικό σιωπητήριο, χαλκεύοντας το δικαίωμα στην κριτική και την αλήθεια. Διαστρέφοντας το λαϊκό έρισμα σε δήθεν λαϊκιστική οχλαγωγία, όπως ακριβώς κάνουν και με την διαφορετικότητα, υποβιβάζοντάς την σε ανισότητα.

Αυτός είναι ο σκληρός μανδύας, που συγκαλύπτει την ανικανότητα.

Επειδή, έχουν πλήρη άγνοια κινδύνου, ο πρωτόγονος και ανορθολογικός τρόπος σκέψης τους, ακολουθεί την θεολογική πεποίθηση ψευδο-φιλελεύθερων, νεο-συντηρητικών πολιτικών μισού αιώνα πίσω. Και αυτό σημαίνει, ότι δεν μπορούν να μάθουν από τα λάθη τους, καθώς αδυνατούν να συλλάβουν τόσο τη διεθνή γεωπολιτική πολυπλοκότητα, όσο και τις εσωτερικές ανάγκες και δυνατότητες της ελληνικής κοινωνίας.

Αυτό που απέμεινε τώρα είναι μόνον ο αυταρχισμός και ο διχασμός.

Μάταια όμως.

Γιατί, όπως έλεγε ο Α. Λίνκολν “μπορείς να κοροϊδεύεις πολλούς για λίγο καιρό, λίγους για πολύ καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό". 

Και όταν αφαιρεθεί ο μανδύας, αποκαλύπτεται τελικά ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός...

Υδρόγειος

 • Λιζ Τρας και Συντηρητικοί: πορεία προς την συντριβή

  Η  κραυγαλέα ταξική πολιτική της Λιζ Τρας και το γεγονός ότι κάθε νέος πρωθυπουργός είναι χειρότερος από τον προηγούμενο, οδηγεί τους Άγγλους συντηρητικούς σε ιστορικών διαστάσεων εκλογική συντριβή και σε  θρίαμβο το  Εργατικό Κόμμα.

 • Ο κόσμος ανάποδα: παλαιστινιακό κράτος θέλει το Ισραήλ!

   Το παγκόσμιο ενδιαφέρον προκάλεσε το Ισραήλ αναγνωρίζοντας το δικαίωμα των παλαιστινίων να έχουν δικό τους κράτος και μάλιστα από το βήμα του ΟΗΕ. Ο κόσμος πάλλεται από πολέμους, διενέξεις, εντάσεις και αναζητήσεις μέσα σε ένα γκρίζο περιβάλλον....

 • Ιράν: δεν είναι διαμαρτυρία, είναι επανάσταση

   Οι διαμαρτυρίες για το θάνατο μιας νέας κοπέλας στα χέρια της αστυνομίας ηθών της Τεχεράνης εξελίσσονται πλέον σε εξέγερση σε όλη τη χώρα κατά του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν.

 • Ισραήλ -Τουρκία: αλλαγή σελίδας με φόντο την Ελλάδα

  Η αλλαγή σελίδας στις σχέσεις Ισραήλ -Τουρκίας επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου με την  πρώτη,  μετά από 14 χρόνια, συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών, του πρωθυπουργού Λαπίντ με τον Πρόεδρο Ερντογάν.