Του Στράτου Βαλτινού


Το να μηδενίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης  στο επίπεδου του «ασήμαντου» το αμερικανικό non paper για τον EastMed, όταν μέχρι πρόσφατα ήταν τον θεωρούσε ως έργο που θα αναβάθμιζε γεωπολιτικά την Ελλάδα, είναι τουλάχιστον πρόβλημα αυτοσεβασμού.

Μιλώντας στον Αντένα ο  πρωθυπουργός υποβάθμισε , μη έχοντας άλλη επιλογή, την αρνητική στάση των ΗΠΑ, όταν μέχρι πρόσφατα την εκθείαζε, δείχνει επίσης ηττοπάθεια. Γιατί πίσω από την υποβάθμιση κρύβεται η αδυναμία αντίδρασης και αυτό είναι εθνικό πρόβλημα δεν είναι ούτε προσωπικό, ούτε απλά κυβερνητικό.
Ο Μητσοτάκης είπε ότι ότι «τελικά η αγορά η ίδια θα κρίνει αν το έργο αυτό μπορεί να είναι βιώσιμο» και πρόσθεσε:
«Δεν το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό. Ο EastΜed είναι ένα από τα αρκετά έργα τα οποία συζητούνται αυτή την εποχή προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί διαμετακομιστικός κόμβος ενέργειας από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Περιβάλλεται από ένα διακρατικό κέλυφος, πλην όμως είναι ένα επιχειρηματικό έργο και τελικά η αγορά η ίδια θα κρίνει αν το έργο αυτό μπορεί να είναι βιώσιμο». Χλωμά ψέματα , λίγος ως πρωθυπουργός. Γιατί δεν πρόκειται για διακρατικό κέλυφος, αλλά για διακρατικές συμφωνίες, για επίσημες υπογραφές, για χρηματοδότηση της ΕΕ, για μια πολιτική δεκαετίας, την οποία ο πρωθυπουργός , υποκριτικά πετά στο καλάθι των αχρήστων , μόνο και μόνο για να μην επιτρέψει την κριτική. Η αγορά απλώς περίμενε, όχι τις ΗΠΑ , αλλά να αποφασίσουν οι εμπλεκόμενες χώρες τι θα κάνουν και όχι οι ΗΠΑ που δεν συμμετέχουν.
Ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, σε σχόλιό του επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη τονίζοντας  πως είναι «ο ορισμός του στρουθοκαμηλισμού η χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού: να απορρίπτουν οι ΗΠΑ αγωγό που έλεγες ότι "αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική υπεραξία Ελλάδας Κύπρου στη Μεσόγειο", και είναι "εμπορικά ανταγωνιστικότερος" και να απαντάς: "Δεν το θεωρώ σημαντικό...τελικά η αγορά η ίδια θα κρίνει"».


Υδρόγειος

 • Η προπαγάνδα τελειώνει, η Ρωσία δεν ηττήθηκε. Και τώρα;

  Τώρα όλη η Δύση μιλά για διαπραγματεύσεις, αφού πρώτα εξάντλησε  όλες τις προπαγανδιστικές επινοήσεις της για ήττα της Ρωσίας , για ανατροπή του Πούτιν κλπ.  Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, αφού είδαν ότι οι κοινωνίες τους στρέφονται εναντίον τους λόγω...

 • Ταϊβάν όπως Ουκρανία

  Του ξέφυγε ή όχι, το ζήτημα είναι πως ο Μπάϊντεν δήλωσε στο Τόκυο ότι  οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν στρατιωτικά την Ταϊβάν, αν εισβάλλει η Κίνα,προκαλώντας οργή στο Πεκίνο, το οποίο ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο  «να μην υποτιμά την...

 • Το αντιΜακρόν Μέτωπο αλλάζει τη Γαλλία και ίσως την ΕΕ.

  Παγκόσμιο ενδιαφέρον προκαλεί το προοδευτικό μέτωπο στη Γαλλία με επικεφαλής τον Μελανσόν, καθώς ενδεχόμενη επικράτησή του στις εκλογές του Ιουνίου θα επηρεάσει όχι μόνο τη Γαλλία, αλλά τις εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη.

 • Τα πειραγμένα μυαλά του Βατικανού

  Πολλά και πολύ πειραγμένα μυαλά ζουν και βασιλεύουν στο Βατικανό. Διαβάζουμε  ότι  πρόκειται να διεξαχθεί  διεθνής συνάντηση εξορκιστών από τις 16 μέχρι τις 21 Μαΐου. Σύμφωνα με την  εφημερίδα La Repubblica, την οργάνωση έχει αναλάβει το Καθολικό...