Του Στράτου Βαλτινού


Σαν να μην έφθανε  η ενεργειακή κρίση, η ακρίβεια, η απώλεια χιλιάδων ανθρώπων από τον κορονοϊό, έρχεται και το κόστος των τεστ να επιβεβαιώσουν ότι η χώρα αυτή δεν αλλάζει ό,τι και να συμβαίνει. Δέκα και πλέον χρόνια μνημονίων, οικονομικών ερειπίων, διαπλοκής και παρασιτισμού. Οι μάσκες ακριβαίνουν και τα τεστ που κάνουν οι πολίτες με δικά τους έξοδα, αυξάνουν τον ήδη επιβαρυμένο οικογενειακό προϋπολογισμό.

Αξίζει να δούμε τι συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και ποια είναι η διαφορά του κόστους των τεστ και των μέσων μισθών σε αυτές τις χώρες συγκριτικά με την Ελλάδα, όπως επισημαίνονται σε σχετική ανακοίνωση του ΜέΡΑ 25..

Στην Αυστρία τα Rapid και PCR tests είναι δωρεάν, κάθε κάτοικος, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, αυστριακός ή μη πολίτης, μπορεί να κλείσει ραντεβού και να πάει στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, τους "Teststrasse", σε κεντρικά σημεία των πόλεων, προκειμένου να κάνει τεστ εντελώς δωρεάν.  

Στη Γερμανία κάθε Γερμανός πολίτης ή μετανάστης, εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος, δικαιούται ένα δωρεάν rapid test την ημέρα.

Στη Δανία οι πολίτες μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να κάνουν δωρεάν Rapid ή PCR test και αυτό φυσικά ισχύει για όλους, τόσο τους εμβολιασμένους όσο και τους ανεμβολίαστους. Ενώ δωρεάν τεστ κάνουν επίσης τόσο οι μετανάστες όσο και οι τουρίστες στη χώρα.

Στην Κύπρο τα Rapid Test είναι δωρεάν σε όλους τους εμβολιασμένους κατοίκους, ενώ κοστίζουν €5 για τους ανεμβολίαστους. Το δε PCR Test επίσης κοστίζει €20.

Στην Ισπανία τα τεστ είναι δωρεάν για τους Ισπανούς πολίτες όμως μόνο (θεσμικός ρατσισμός στην Ισπανία).

Στην Αγγλία ισχύει ό,τι και στην Αυστρία.

Και τέλος στη Γαλλία τα τεστ είναι δωρεάν για τους εμβολιασμένους, ενώ €50 κοστίζει το PCR Test για τους ανεμβολίαστους, όσο δηλαδή και στην Ελλάδα, με τη διαφορά ότι ο μέσος μισθός στη Γαλλία είναι υπερδιπλάσιος της Ελλάδα, 2,4 φορές υψηλότερος για την ακρίβεια!

Στη χώρα μας τώρα το σελφ τεστ όταν δεν το δίνει μια φορά το χρόνο δωρεάν η Μητσοτάκης Α.Ε., κοστίζει γύρω στα 5 ευρώ, το ράπιντ γύρω στα 10 και το pcr από 50 έως 60 περίπου ευρώ και όλα αυτά όταν ο μέσος μηνιαίος μισθός στη χώρα είναι στα 1.161 ευρώ.

Τη στιγμή που στην Αγγλία, ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι €2.313 (£1.950), στη Γαλλία €2.791, στην Αυστρία 3.104 ευρώ, στη Δανία 3.914 ευρώ, στη Γερμανία 2.952 ευρώ, στην Κύπρο 1.658 ευρώ και στην Ισπανία 1.753 ευρώ.

Είναι οι εμμονές , είναι η ανεπάρκεια, είναι τόσο βαθειά η διαπλοκή και η εξυπηρέτηση συμφερόντων που δεν αφήνουν την κυβέρνηση να δει την πραγματικότητα και να στηρίξει έστω τους αδύναμους; Ίσως είναι όλα μαζί.
Θα περιμένουμε με αγωνία την επόμενη δημοσκόπηση όπου οι πολίτες θα συμφωνούν σε ποσοστό 73% ότι η κυβέρνηση έχει δίκιο….

Υδρόγειος

  • Θύελλα Μπέρνι Σάντερς για Νετανιάχου: περί αντισημιτισμού ή μη προσβάλλετε τη νοημοσύνη μας

    Καταιγιστικός όπως πάντα ο Αμερικανός Γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς ορθώνει το ανάστημα και στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα που στηρίζει την γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα και παράλληλα λέει τα πράγματα με το όνομά τους, πολτοποιώντας την προπαγάνδα του Νετανιάχου, που...

  • Συνολική ήττα Ερντογάν μετά το 2002

    Ο Ερντογάν έχασε και πάλι την Κωνσταντινούπολη απο τον Εκρέμ Ιμάμογλου, έχασε όμως και για πρώτη φορά τα τελευταία 22 χρόνια, παντουρκικά. Για πρώτη φορά από το 2002 το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το CHP, προηγείται του κυβερνώντος ΑΚP σε όλη...

  • Εκλογές -νίκη του ρωσικού εθνικισμού

    Τα δυτικά ΜΜΕ εξακολουθούν να μεταφέρουν μια άκρως παραμορφωτική εικόνα για το τι συμβαίνει στη Ρωσία. Η νίκη του Πούτιν, ενός αδιαμφισβήτητα σκληρού αυταρχικού ηγέτη με το τρομακτικό  88% χρήζει σοβαρών αναλύσεων, όπως και η τεράστια συμμετοχή που...

  • Επίδειξη ισχύος με κοινά γυμνάσια Ρωσίας, Κίνας και Ιράν

    Επίδειξη δύναμης σε μια κομβική περιοχή του κόσμου  θα κάνουν η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν με την πραγματοποίηση κοινών  αεροναυτικών γυμνασίων στον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα έγινε γνωστό την Δευτέρα 11 Μαρτίου.