Του Στράτου Βαλτινού


 Ένας θρησκευόμενος ηθοποιός αντιδρά  και εντείνει μια υπαρκτή δημόσια αντιπαράθεση.   Μάλλον δεν έχει μελετήσει το δόγμα που πιστεύει. Αρνείται να αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι ως αγέλη και να διαχωρίζονται σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους . Αρνείται την εξαίρεση.  Ο ηθοποιός Άρης Σερβετάλης αποφάσισε να αποχωρήσει από την παράσταση «Ρινόκερος» επειδή η παραγωγή αποφάσισε να την παρακολουθούν μόνο εμβολιασμένοι, ακολουθώντας τον γενικό κανόνα που ισχύει διεθνώς και που φυσικά κρίνεται , είτε θετικά , είτε αρνητικά.


Ο ίδιος δήλωσε ότι είχε προειδοποιήσει την εταιρεία παραγωγής και τον σκηνοθέτη ότι αν η παράσταση δίνονταν μόνο για εμβολιασμένους θα αποχωρούσε. Επομένως  έχει δίκιο και τήρησε την δέσμευσή του. Τα επιχειρήματα όμως  που δημοσιοποίησε προκαλούν. Και μάλιστα  ,  σε μια στιγμή που σε όλον τον κόσμο εντείνεται η διαμάχη για τις επίσημες πολιτικές και τους διαχωρισμούς εμβολιαστών- ανεμβολίαστων., με πολλούς να διαφωνούν, όχι όμως   με θρησκευτικά κριτήρια.  Ακόμη και πολλοί εμβολιασμένοι θεωρούν υπερβολικά τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους.  Και είναι μια συζήτηση που δεν θα καταλήξει αν δεν τελειώσει αυτός ο εφιάλτης.
Είπε ο Σερβετάλης:
«Ζητώ συγγνώμη σε όλους τους συντελεστές αν η απόφαση μου τους στεναχώρησε. Αδυνατώ να μετέχω σε ένα «πιστοποιημένο» ντάνιασμα ανθρώπων. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και έχει δημιουργηθεί από τον Θεό με την ελευθερία ακόμη και να τον αρνηθεί. Δεν είμαστε αγέλη. Είμαστε άνθρωποι που αγωνιζόμαστε να φανερώσουμε το πρόσωπό μας. Ένα πρόσωπο μοναδικό, ξεχωριστό. Είμαστε μία κοινωνία προσώπων, όχι αγέλη που διαχωρίζεται σε εμβολιασμένους και μη. Εύχομαι να μας δώσει ο Θεός την δύναμη να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν. Καλά Χριστούγεννα».
  Όταν όμως πλήθος επιστημονικών επιτροπών λαμβάνει αποφάσεις και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε . Η αντίληψη της Εκκλησίας, προφανώς και του Σερβετάλη να εξαιρείται από την εφαρμογή των μέτρων είναι εξίσου επικίνδυνη με το «ντάνιασμα» των ανθρώπων στις Εκκλησίες. Το ίδιο το δόγμα που πιστεύει ο Σερβετάλης θεωρεί ύψιστο αγαθό την ανθρώπινη ζωή. Πως όμως σεβόμαστε αυτό το ύψιστο αγαθό, αν όχι με εμβόλιο, μάσκα, τήρηση κανόνων υγείας , αποστάσεων κλπ


 Άρα δεν είναι κάτι το πρωτοφανές . Πρωτοφανές είναι ότι ο εν λόγω ηθοποιός υπερασπίζεται την άποψή του με θρησκευτικά κριτήρια και όχι με επιστημονικά ή ηθικά. Και η Εκκλησία, εκφραστής του θρησκευτικού δόγματος, είναι αυτή που έχει προκαλέσει την περισσότερο οργή καθώς είναι αυτή που θέλει , επιδιώκει και συχνά επιβάλλει πολιτικές αποφάσεις που την αφορούν. Να εξαιρείται από φόρους, να εξαιρείται από νόμους, να εξαιρείται από  ελέγχους, να κρατικοποιείται και να απολαμβάνει προνόμια που κανείς πολίτης ή κοινωνικός φορέας δεν έχει.
Δύο ακόμη επισημάνσεις για τη δήλωση Σερβετάλη.
Πρώτη. Η φράση του «δεν είμαστε αγέλη» θα μπορούσε να απευθυνθεί στην Εκκλησία η οποία αντιμετωπίζει πιστούς και μη ως αγέλη. Επίσης μισεί όσους δηλώνουν άθεοι και κάνει ωμές διακρίσεις . Αν ο Σερβετάλης αποχωρεί από μια παράσταση γιατί νοιώθει ότι δεν είναι αγέλη, οφείλει να κάνει το ίδιο και έναντι της Εκκλησίας
 Δεύτερη φράση , η ευχή  «να μας δώσει ο Θεός την δύναμη να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν». Και στα θέατρα και στις Εκκλησίες κύριε Σερβετάλη.

Υδρόγειος