Του Στράτου Βαλτινού

Μνημείο ασάφειας και  δισταγμού,  που πολλαπλασιάζει τα ερωτηματικά,  αποτελεί ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου σχετικά με τις ενέργειες που έχουν προβεί η πρεσβεία του Βερολίνου και το προξενείο του Ντύσσελντορφ, για την διακρίβωση των συνθηκών θανάτου του Έλληνα πολίτη, ο οποίος βρίσκονταν υπό αστυνομική κράτηση. Είναι διαφορετικό πράγμα οι προσεκτικές διατυπώσεις , κάτι που επιβάλλεται,  ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα και άλλο πράγμα να υπάρχει ένα γενικευμένο φοβικό σύνδρομο έναντι της Γερμανίας, μη τυχόν και ενοχληθεί.


Σημειώνεται ότι υπό την πίεση των δημοσιευμάτων, ελληνικών και γερμανικών για τις συνθήκες του θανάτου του Έλληνα πολίτη το Υπουργείο Εξωτερικών κινητοποιήθηκε και πραγματικά,  στην ανακοίνωση περιγράφονται όλες οι ενέργειες προς τις γερμανικές αρχές σχετικά με το εν λόγω ζήτημα.

Όμως, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά σχετικά με τις απαντήσεις,  τις δικαιολογίες ή έστω στα γεγονότα  που οδήγησαν στην απώλεια της ζωής ενός ανθρώπου . Είναι προφανές ότι οι επίσημες αρχές  ενός κράτους αναμένουν το επίσημο πόρισμα για να τοποθετηθούν. Ήδη όμως η γερμανική αστυνομία , διαπιστώθηκε ότι έλεγε  ψέματα σε πολλές περιπτώσεις, ενώ κατηγορήθηκε και για απόκρυψη στοιχείων  όπως αποκάλυψαν γερμανικά ΜΜΕ.
 Σε αυτά τα ερωτήματα η ανακοίνωση του  ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών δεν δίνει την παραμικρή απάντηση. Ούτε αναφέρει το παραμικρό για το τι είδους απαντήσεις δίνουν οι γερμανικές αρχές, έστω και προφορικές που στην αρχή συμπεριφέρθηκαν με απόλυτη περιφρόνηση.  Και δεν είναι σαφές αν οι αστυνομικοί που συνέλαβαν  και κακοποίησαν τον Έλληνα παραμένουν στις θέσεις τους  , πως αντιδρά η ηγεσία του αστυνομικού τμήματος, τι λέει κλπ. Το θέμα δεν θα ξεχαστεί και δεν πρέπει το ΥΠΕΞ να δειλιάζει και να μην απαιτεί την αλήθεια. Όπως κάνουν οι Γερμανοί …

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ είναι ρηχή και μονομερής. Και φυσικά η επόμενη πρέπει να συμπληρωθεί με τα ουσιαστικά γεγονότα και τις απαντήσεις των Γερμανών

       

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ


«Οι αρμόδιες Ελληνικές Αρχές στην Γερμανία, ευθύς μόλις ενημερώθηκαν για τον θάνατο Έλληνα πολίτη, ο οποίος τελούσε υπό κράτηση από την Αστυνομία της πόλης Wuppertal της Γερμανίας, κινητοποιήθηκαν τόσο προς τους οικείους του εκλιπόντος, παρέχοντας προξενική συνδρομή, όσο και προς τις αρμόδιες Γερμανικές αρχές.
 
Συγκεκριμένα, ο Γενικός Πρόξενος στο Ντύσσελντορφ, σε πρώτη φάση μετέβη στην πόλη Hagen, πλησίον του Wuppertal, και συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Αστυνομικό Διευθυντή της πόλης, καθώς το εν λόγω αστυνομικό τμήμα έχει αναλάβει την υπόθεση διερεύνησης του εν θέματι τραγικού συμβάντος. Επίσης είχε συνάντηση με στελέχη της Εισαγγελίας της ίδιας πόλης.
 
Παράλληλα, η Πρέσβης στο Βερολίνο απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών του Κρατιδίου Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ζητώντας διαρκή και πλήρη ενημέρωση της Ελληνικής πλευράς για την υπόθεση.
 
Στη συνέχεια στις 10 Νοεμβρίου, ο Γενικός Πρόξενος στο Ντύσσελντορφ μετέβη επίσης στην Γενική Εισαγγελία του Wuppertal, όπου και συναντήθηκε με τον Προϊστάμενο Εισαγγελέα.
 
Κατά την συνάντηση, τόνισε το έντονο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την κατά το δυνατόν ταχύτερη δημοσιοποίηση του επίσημου πορίσματος περί των συνθηκών θανάτου του εκλιπόντος.
 
Χθες, 11 Νοεμβρίου, ο Γενικός Πρόξενος στο Ντίσελντορφ παρακολούθησε την συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων του Κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, στην οποία είχε κληθεί να παράσχει διευκρινίσεις ο Υπουργός Εσωτερικών του εν λόγω Κρατιδίου.
 
Μετά το πέρας της συζήτησης, ο Γενικός Πρόξενος συναντήθηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών του Κρατιδίου Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.
 
Στο πλαίσιο αυτό και σε συνέχεια της σχετικής επιστολής της Πρέσβεως στο Βερολίνο, ζήτησε εκ νέου την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του Έλληνα πολίτη.
 
Το Υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της προώθησης και προστασίας των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των Ελλήνων στο εξωτερικό, θα συνεχίσει να παρέχει προξενική συνδρομή στους οικείους του Έλληνα πολίτη που έχασε τη ζωή του στο Wuppertal.
 
Αναμένει από τις αρμόδιες Γερμανικές Αρχές την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, την εξέλιξη της οποίας θα συνεχίσει να παρακολουθεί».
 

Υδρόγειος

  • Συνολική ήττα Ερντογάν μετά το 2002

    Ο Ερντογάν έχασε και πάλι την Κωνσταντινούπολη απο τον Εκρέμ Ιμάμογλου, έχασε όμως και για πρώτη φορά τα τελευταία 22 χρόνια, παντουρκικά. Για πρώτη φορά από το 2002 το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το CHP, προηγείται του κυβερνώντος ΑΚP σε όλη...

  • Εκλογές -νίκη του ρωσικού εθνικισμού

    Τα δυτικά ΜΜΕ εξακολουθούν να μεταφέρουν μια άκρως παραμορφωτική εικόνα για το τι συμβαίνει στη Ρωσία. Η νίκη του Πούτιν, ενός αδιαμφισβήτητα σκληρού αυταρχικού ηγέτη με το τρομακτικό  88% χρήζει σοβαρών αναλύσεων, όπως και η τεράστια συμμετοχή που...

  • Επίδειξη ισχύος με κοινά γυμνάσια Ρωσίας, Κίνας και Ιράν

    Επίδειξη δύναμης σε μια κομβική περιοχή του κόσμου  θα κάνουν η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν με την πραγματοποίηση κοινών  αεροναυτικών γυμνασίων στον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα έγινε γνωστό την Δευτέρα 11 Μαρτίου.

  • Η Κίνα υπέρ της Παλαιστίνης, η πείνα σκοτώνει στη Γάζα

    Είναι ντροπή για τον ανθρώπινο πολιτισμό όσα συμβαίνουν στη Γάζα εδώ και μήνες, αλλά το έγκλημα συνεχίζεται. Πάντως, μια ισχυρή παρέμβαση υπέρ της Παλαιστίνης έκανε η Κίνα, τροφοδοτώντας με νέα δυναμική την αντίσταση κατά του Ισραήλ.