Του Στράτου Βαλτινού

Εμβρόντητοι ακούσαμε ότι  ο  Ερντογάν δήλωσε ότι θα ικανοποιήσει το αίτημα του Μητσοτάκη και θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός όμως είχε αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στη ΔΕΘ, την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου. Αυτή δεν είναι εικόνα σοβαρής χώρας, κυρίως σοβαρού πρωθυπουργού. Είναι εικόνα θιάσου σε  αποσύνθεση.


Ας σημειωθεί ότι στο ίδιο αρνητικό κλίμα για ελληνοτουρκικές συνομιλίες έχει οργανωθεί και το πρόγραμμα του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στη Γενική Συνέλευση ΟΗΕ και το οποίο παρουσιάσαμε. Δηλαδή καμία συνάντηση με Τούρκους αξιωματούχους. Η σύνθεση της συνάντησης δε έχει γίνει γνωστή και όχι μόνο αυτό. Η ελληνική κυβέρνηση ούτε έχει επιβεβαιώσει, ούτε έχει διαψεύσει, ούτε έχει κυρίως εξηγήσει τι συνέβη και από την κατηγορηματική άρνηση έχουμε συνάντηση και μάλιστα μετά από αίτημα του Μητσοτάκη
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου:
«Εμείς θα πραγματοποιήσουμε το αίτημα του Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Εκεί έχουμε συνάντηση μαζί του», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, που αναφέρθηκε εκ νέου στην πρόσφατη σύνοδο του EUMED 9 στην Αθήνα λέγοντας:.
«Όμως σε αυτή τη συνάντηση των «9» που διοργάνωσαν έγιναν ανεπιθύμητες δηλώσεις. Βέβαια το υπουργείο Εξωτερικών μας έδωσε τις απαραίτητες απαντήσεις. Εκεί θα δούμε( σ.σ. δηλαδή στη Νέα Υόρκη) πόσο ειλικρινείς είναι και πόσο θα αντισταθούν». Δεν είναι σαφές από τη δήλωση του Ερντογάν σε τι και πόσο θα αντισταθεί η Ελλάδα. Σίγουρα όμως πρόκειται για μια κρίσιμη συγκυρία γιατί με την τελευταία NAVTEX η Τουρκία θέλει να εφαρμόσει το τουρκολιβυκό σύμφωνο, γεγονός που περιπλέκει ιδιαίτερα τις εξελίξεις.


Στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, λέγοντας «άλλωστε νομίζω ότι και τα προγράμματά μας δεν συμπίπτουν».
Τι έγινε και τώρα συμπίπτουν τα προγράμματα; Άγνωστο. Και για μια ακόμη φορά είναι ταπεινωτικό για τη χώρα όλες τις συναντήσεις να τις πληροφορούμαστε από την Άγκυρα . Γιατί τόση κρυψίνοια; Γιατί τόση δειλία στην Αθήνα; Μόνο ο Μητσοτάκης το ξέρει και όχι ο ελληνικός λαός.
Σε κάθε περίπτωση είναι θετικό ότι θα γίνει η συνάντηση. Αυτό θέλαμε και αυτό πρέπει να γίνει. Όμως να γίνει με προκαθορισμένη ατζέντα, να είναι καλά προετοιμασμένη, να έχει αποτέλεσμα και να διεξαχθεί με ίσους όρους, αλληλοσεβασμό και με προσήλωση στους κανόνες της διπλωματικής δεοντολογίας. Οι υπαινιγμοί του Ερντογάν είναι απαράδεκτοι . Ο Έλληνας πρωθυπουργός, έστω και για μια φορά στη θητεία του να καταστήσει σαφές τι θέλει και τι διεκδικεί από μια συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο.
Οι οιωνοί πάντως κάθε άλλο παρά θετικοί είναι..

Υδρόγειος

 • ΗΠΑ-Ρωσία: παιχνίδια με τον πυρηνικό όλεθρο.

  Δεν είναι λίγοι στην Ουάσιγκτον που επαναφέρουν το δόγμα του πυρηνικού πλήγματος κατά της Ρωσίας , πιθανότατα και κατά της Κίνας με την πάροδο του χρόνου,ενώ εντείνονται και οι προκλήσεις .

 • Εικόνα Κολοσσαίου..

  Ανατριχίλα προκαλεί η υποστήριξη κορυφαίων παραγόντων της Εθνικής Ομάδας της Γαλλίας στον ποδοσφαιριστή Μπενζεμά που καταδικάστηκε με ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή και πρόστιμο 75.000 ευρώ   για υπόθεση εκβιασμού  του συμπαίκτη του  Βαλμπουενά , παίζει τώρα...

 • Η κομμουνίστρια Δήμαρχος του Γκράτς

  Η 60χρονη Έλκε Καρ εξελέγη (από το δημοτικό συμβούλιο) δήμαρχος της πόλης του Γκράτς της δεύτερης πόλης της Αυστρίας.  Είναι η πρώτη κομμουνίστρια δήμαρχος αυστριακής πόλης.  Η επιτυχία του Κομμουνιστικού Κόμματος Αυστρίας στην κατά τα άλλα ...

 • Μικρές ελπίδες για τέλος τoυ πολιτικού αδιέξοδου στην Βουλγαρία

  Η  Βουλγαρία αναζητά τρόπο να ξεφύγει από την κακή μοίρα της διαφθοράς αλλά δεν τα καταφέρνει , δεν είναι άλλωστε μια εύκολη υπόθεση. Το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής (τρίτη φορά από τον Απρίλιο) ήταν και πάλι διαφορετικό, το νεοσύστατο κόμμα...