Του Στράτου Βαλτινού

Μια καθόλου κολακευτική εικόνα, για την ακρίβεια την ακριβώς αντίθετη από αυτήν που φιλοτεχνούν τα ΜΜΕ καταγράφεται σε έρευνα της Prorata, καθώς το  62%  των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν θα βγάλει την τετραετία,  ενώ ήδη το 38% θέλει πρόωρες εκλογές.


Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Με ένα συντριπτικό ποσοστό της τάξης του  71% ο πρωθυπουργός νοιώθει να του γυρίζουν την πλάτη οι πολίτες καθώς ο περίφημος ανασχηματισμός αποδεικνύεται μπούμερανγκ. Δεν  μόνο ότι ξεχάστηκε σε λίγες ώρες, αλλά το 71% δεν είναι ποσοστό που μπορεί να αγνοήσει καθώς δηλώνει  λίγο ή και καθόλου ικανοποιημένο από τον ανασχηματισμό, ενώ το 24% αρκετά ή απόλυτα ικανοποιημένο.   Η εντύπωση ότι επρόκειτο για πυροτέχνημα που είχε άλλες στοχεύσεις καταδεικνύεται και από  την άποψη των ερωτηθέντων ότι  η κυβέρνηση επιχείρησε «να δημιουργήσει ένα κυβερνητικό σχήμα εκλογικής ετοιμότητας» και «να εξυπηρετήσει φίλους και ημετέρους». Άρα τα σχόλια της αντιπολίτευσης είχαν μεγαλύτερη επίδραση στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης από την κυβερνητική προπαγάνδα και αυτό είναι ένα σημαντικό , νέο στοιχείο.  Αυτό καταδεικνύεται και από την απάντηση που έδωσαν οι ερωτηθέντες που σε συντριπτικό ποσοστό θεωρούν ότι οι εισβολείς στο Καπιτώλιο ήταν ακροδεξιοί  και δευτερευόντως οι όροι «εξτρεμιστές» και «περιθωριακοί».


Δεν είναι καθόλου τυχαίο το εκλογικό κλίμα που επιχειρεί να διαμορφώσει , όχι επίσημα , αλλά με διαρροές η κυβέρνηση , αλλά δεν είναι μόνη της στον κόσμο, καθώς οι κινήσεις της πλέον γίνονται άμεσα αντιληπτές και είναι απορριπτικές . Ο Μητσοτάκης , ωστόσο, θα δυσκολευθεί πολύ να βρει ένα πειστικό αφήγημα για να πάει σε εκλογές ούτε δύο χρόνια από την εκλογική του νίκη , καθώς ήδη οι πολίτες «τον έπιασαν στα πράσα».

Υδρόγειος

  • Συνολική ήττα Ερντογάν μετά το 2002

    Ο Ερντογάν έχασε και πάλι την Κωνσταντινούπολη απο τον Εκρέμ Ιμάμογλου, έχασε όμως και για πρώτη φορά τα τελευταία 22 χρόνια, παντουρκικά. Για πρώτη φορά από το 2002 το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το CHP, προηγείται του κυβερνώντος ΑΚP σε όλη...

  • Εκλογές -νίκη του ρωσικού εθνικισμού

    Τα δυτικά ΜΜΕ εξακολουθούν να μεταφέρουν μια άκρως παραμορφωτική εικόνα για το τι συμβαίνει στη Ρωσία. Η νίκη του Πούτιν, ενός αδιαμφισβήτητα σκληρού αυταρχικού ηγέτη με το τρομακτικό  88% χρήζει σοβαρών αναλύσεων, όπως και η τεράστια συμμετοχή που...

  • Επίδειξη ισχύος με κοινά γυμνάσια Ρωσίας, Κίνας και Ιράν

    Επίδειξη δύναμης σε μια κομβική περιοχή του κόσμου  θα κάνουν η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν με την πραγματοποίηση κοινών  αεροναυτικών γυμνασίων στον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα έγινε γνωστό την Δευτέρα 11 Μαρτίου.

  • Η Κίνα υπέρ της Παλαιστίνης, η πείνα σκοτώνει στη Γάζα

    Είναι ντροπή για τον ανθρώπινο πολιτισμό όσα συμβαίνουν στη Γάζα εδώ και μήνες, αλλά το έγκλημα συνεχίζεται. Πάντως, μια ισχυρή παρέμβαση υπέρ της Παλαιστίνης έκανε η Κίνα, τροφοδοτώντας με νέα δυναμική την αντίσταση κατά του Ισραήλ.