Με μια από τις πλέον θετικές κινήσεις του στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο , ο ΣΥΡΙΖΑ διεθνοποιεί το θέμα της συνεργασίας της κυβέρνησης με την  αμερικανική εταιρεία Palantir Technologies, την οποία το Μέγαρο Μαξίμου αρνείται να δώσει στην δημοσιότητα παρά το σάλο που έχειπροκληθεί.


 Ο ΣΥΡΙΖΑ  με την ερώτηση των ευρωβουλευτών του προς την Επιτροπή,  κάνει λόγο για  δυνητική εν κρυπτώ διάθεση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των Ελλήνων πολιτών στην εν λόγω εταιρεία  Η συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με την εταιρεία PalantirTechnologies που ανέδειξε με σειρά δημοσιευμάτων το Omegapress.gr φέρεται να ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020, μέσω της αξιοποίησης σχετικού λογισμικού της εταιρείας, χωρίς ποτέ η ελληνική κυβέρνηση να έχει γνωστοποιήσει οποιαδήποτε πληροφορία.
•    Η αμερικανική εταιρεία ως γνωστόν,  δραστηριοποιείται στην παροχή εργαλείων επεξεργασίας και εξόρυξης δεδομένων σε εταιρείες και κυβερνήσεις, ενώ πολλές συνεργασίες της «έχουν προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων για παραβίαση προσωπικών δεδομένων.


Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ρωτούν την Κομισιόν πώς αξιολογεί την έλλειψη οποιασδήποτε ενημέρωσης για την ανωτέρω συνεργασία που εγείρει σοβαρά ερωτήματα για πιθανή πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων πολιτών και εάν έχουν ληφθεί ανάλογα μέτρα σε άλλα κράτη-μέλη καθώς επίσης με ποιόν τρόπο εξασφαλίστηκε ο σεβασμός της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία προσωπικών δεδομένων αλλά και της αρχής της διαφάνειας. Σημειώνεται ότι όλα τα  κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει την κατάθεση των σχετικών εγγράφων στη βουλή , αλλά η κυβέρνηση αρνείται.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με παρέμβασή του στη βουλή την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου προανήγγειλε την προ ημερησίας συζήτηση στη βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για ζητήματα διαφάνειας, αναφερόμενος και στην υπόθεση Palantir, αλλά και σε άλλες συμβάσεις που η κυβέρνηση αρνείται να αποκαλύψει, αλλά και σε πλήθος αδιαφανών απευθείας αναθέσεων.

Ρωτούν τέλος τί μέτρα σκοπεύει να λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποτελεσματική προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών κατά τη χρήση λογισμικών και άλλων μεθόδων για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τα κράτη-μέλη. Την ερώτηση υπογράφουν :


Δημήτρης Παπαδημούλης
Κώστας Αρβανίτης
Αλέξης Γεωργούλης
Πέτρος Κόκκαλης
Στέλιος Κούλογλου
Έλένα Κουντουρά

Απόψεις

Του Στράτου ΒαλτινούΣτην Πνύκα, εκεί που κάποτε... σείονταν οι κίονες όταν μιλούσαν μεγάλοι και τρανοί άνδρες με τεράστιο πνευματικό εκτόπισμα, όπως ο Θεμιστοκλής, ο Αριστείδης, ο Περικλής, ο Δημοσθένης , μέχρι και στην σύγχρονη... πλήρες κείμενο
Γιώργος Καρβουνιάρης*Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή δημοκρατία με στοιχειώδη θεσμική λειτουργία, το φορτίο υποθέσεων από το 2019 μέχρι σήμερα θα είχε ρίξει περισσότερες από μία κυβερνήσεις. Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη... πλήρες κείμενο
Του Ερμή Βραχωρίτη Έχουν ξεπεράσει και τον πιο σκοτεινό εαυτό τους. Επί επτά χρόνια ταϊζουν το τέρας της διαφθοράς με την καθεστωτική νοοτροπία που μόνο αντιδημοκρατικά καθεστώτα επιβάλλουν. Θεωρούν την λογοδοσία ελάττωμα... πλήρες κείμενο
Με ένα συγκλονιστικό άρθρο του στον αγγλικό Guardian που αναλύει μια ζοφερή εικόνα των ΗΠΑ,ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς με απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας εξηγεί γιατί ο αμερικανικός λαός θέλει αλλαγή και γιατί οι προοδευτικοί... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΑγωνιά η Ουάσιγκτον για την τύχη του Κυριάκου Μητσοτάκη , για το αν θα κάνει κόμμα ή όχι ο Σαμαράς ή απλά ενορχηστρώνει το πολιτικό σκηνικό κατά τα συμφέροντά της; προς το παρόν δεν υπάρχει απάντηση, μόνο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Μόνο ένας νοσηρός ακροδεξιός θα έγραφε τόσα ψέματα με τέτοιο μίσος σε λίγες δεκάδες λέξεις. Είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης που αραδιάζει τις εμμονές σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών που έχει μεταλλαχθεί... πλήρες κείμενο

 

ΩΜΕΓΑ PRESS

Η δική σου σελίδα

Επι κοινωνία