Ιανουάριος 2015-Ιούνιος 2015
του Διονύση Σταμπόγλη

Πρόλογος
Στις 30 Ιουνίου 2015, έκλεισε ένας "κύκλος" ιστορικών θα λέγαμε γεγονότων για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη και την Ε.Ε. , με αντίκτυπο και σε άλλες χώρες του Πλανήτη. Ο "κύκλος" αυτός άρχισε τυπικά στις 25 Ιανουαρίου 2015 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται από τις εκλογές πρώτο κόμμα και σχηματίζει κυβέρνηση με το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝ.ΕΛ.)
Για ορισμένους, ο "κύκλος" αυτός των ιστορικών γεγονότων ξεκίνησε νωρίτερα από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2014 όταν όλα έδειχναν ότι η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν ήταν σε θέση να εφαρμόσει τα μέτρα του Μνημονίου, για την υλοποίηση των οποίων είχε δεσμευθεί έναντι των εταίρων στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων ήταν ορατές σε όλους και προκάλεσαν αντιδράσεις στην ευρωζώνη και στις αγορές που δεν έβλεπαν να υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η Ν.Δ. ζήτησε από την Ε.Ε. παράταση δυο μηνών για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που προέβλεπε το πρόγραμμα την υλοποίηση του οποίου είχε συμφωνήσει με τους δανειστές. Το αίτημα της ικανοποιήθηκε, αλλά και πάλι, πολύ σύντομα, αποδείχθηκε ότι τα μέτρα του Μνημονίου <δεν θα περνούσαν>. Ετσι, η Ν.Δ. επέσπευσε τις διαδικασίες εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και συνεπώς τις διαδικασίες εθνικών εκλογών, αφού δεν αναμενότανε ότι θα εκλεγότανε η πολιτειακή ηγεσία της χώρας. Ο <κύκλος> των προσφάτων ιστορικών γεγονότων κατέδειξε ότι η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι συμμετείχε επί δεκαετίες στις ενωσιακές διαδικασίες, δεν ήταν σε θέση να ενταχθεί πλήρως στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης και της Ε.Ε. γενικότερα, όπως αποδεικνύεται και από τα γραφόμενα στην εισαγωγή του πονήματος αυτού.
Στην εισαγωγή γίνεται μια συνοπτική αναφορά στις σχέσεις της Ελλάδας -αρχικά με την (τότε) ΕΟΚ και στη συνέχεια με την Ε.Ε. Λόγω του εξαιρετικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν οι σχέσεις της χώρας μας με την ευρωζώνη προτιμήσαμε να τις καταγράψουμε σε ξεχωριστό κεφάλαιο (Κεφάλαιο πρώτο). Στη συνέχεια (κεφάλαιο δεύτερο) καταγράφονται τα σημαντικότερα γεγονότα που έλαβαν χώρα από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
Τα όσα σημαντικά συνέβησαν, καταγράφονται κατά κάποιο τρόπο αντικειμενικό και αφηγηματικό, με στόχο να έχουμε ένα κείμενο κατανοητό, απλό και προσιτό. Τα περισσότερα από τα γεγονότα που καταγράφονται τα έζησα είτε από <μέσα> είτε από κοντά. Ωστόσο, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια η καταγραφή γίνεται κατά αντικειμενικό τρόπο. Αυτό τουλάχιστον ελπίζω. Τέλος να επισημάνω ότι το περιεχόμενο του πονήματος δεν εκφράζει απαραίτητα το Euronem.

Διαβάστε όλο το άρθρο ή κατεβάστε το στον υπολογιστή σας

 

Κρίση στην ευρωζώνη

Ιανουάριος 2015-Ιούνιος 2015
του Διονύση Σταμπόγλη, δημοσιογράφος
Στις 30 Ιουνίου 2015, έκλεισε ένας "κύκλος" ιστορικών θα λέγαμε γεγονότων για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη και την Ε.Ε., με αντίκτυπο και σε άλλες χώρες του Πλανήτη. Ο "κύκλος" αυτός άρχισε τυπικά στις 25 Ιανουαρίου 2015 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται από τις εκλογές πρώτο κόμμα και σχηματίζει κυβέρνηση με το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝ.ΕΛ.)
Για ορισμένους, ο "κύκλος" αυτός των ιστορικών γεγονότων ξεκίνησε νωρίτερα από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2014 όταν όλα έδειχναν ότι η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν ήταν σε θέση να εφαρμόσει τα μέτρα του Μνημονίου, για την υλοποίηση των οποίων είχε δεσμευθεί έναντι των εταίρων στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων ήταν ορατές σε όλους και προκάλεσαν αντιδράσεις στην ευρωζώνη και στις αγορές που δεν έβλεπαν να υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε το εξαιρετικό άρθρο

E-books

του Νικόλαου Λάου

Μεθεξιολογικό Μανιφέστο

Η Φιλοσοφία της Μέθεξης ως Ελληνική Πνευματική Στρατηγική

 

Γεωπολιτική, Γεωοικονομία και Χρηματοοικονομική

Ένας σύγχρονος πολιτικός, οικονομικός και επιχειρηματικός οδηγός από το Research Institute for Noopolitical and Geopolitical Studies και την R-Techno Private Intelligence Company

 

Η παρακρατική δράση

Tων ελληνικών ακροδεξιών/φασιστικών δυνάμεων

 

Επενδυτικός Οδηγός 2015

Ενόψει του 2015, με τον παρόντα επενδυτικό οδηγό, συνοψίζουμε και αναλύουμε μείζονος σημασίας ζητήματα διεθνούς πολιτικής οικονομίας που διαμορφώθηκαν το 2014 και εξηγούμε τη δυναμική τους, προβλέποντας το πώς μπορεί να εξελιχθούν το 2015.

Υδρόγειος

 • Η εφιαλτική δημοσιογραφία της Microsoft

  Η είδηση και  μόνο προκαλεί ανατριχίλα. H Microsoft σχεδιάζει  να αντικαταστήσει τους  δημοσιογράφους, που εργάζονται  στην ιστοσελίδα της MSN, με τη χρήση αυτοματοποιημένων συστημάτων για την επιλογή των ειδήσεων, δηλαδή με ρομποτική δημοσιογραφία.

 • 20 χρόνια Πούτιν. Η Ρωσία από την διάλυση και την απόλυτη φτώχεια στην ανασυγκρότηση

  του Σπύρου  Σουρμελίδη Στις 7 Μαΐου  του 2000 ο Βλαντίμιρ Πούτιν ορκίστηκε Πρόεδρος της Ρωσίας στη θέση του Μπόρις Γιέλτσιν ο οποίος είχε ήδη παραιτηθεί μερικούς μήνες πριν, στις 31 Δεκεμβρίου του 1999. Είχε εκλεγεί στις 26 Μαρτίου με τις ευλογίες του Γιέλτσιν,...

 • Σερβία-Κόσοβο: Η μυστική διπλωματία και οι εξελίξεις που διχάζουν.

   Σε μια μυστική συνάντηση που οργάνωσε ο γαμπρός του Τραμπ ο Τζάρεντ Κούσνερ στις 2 Μαρτίου 2020 στην Ουάσιγκτον με προσκεκλημένους τους  ηγέτες της Σερβίας και του Κοσσόβου Βούτσιτς και Θάτσι αποφασίστηκε η επανεκκίνηση του διαλόγου...

 • Πραξικόπημα -εφιάλτης από ιδιωτική εταιρεία !

  Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την απόπειρα πραξικοπήματος με στόχο την ανατροπή και σύλληψη του Μαδούρο στη Βενεζουέλα έκανε η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, που ωστόσο αποσιωπά ο ευρωπαικός τύπος, ενώ στην Ελλάδα το πέπλο σιωπής είναι...

 • Εχθρική κίνηση της Ρώμης- Κοινές ασκήσεις Ιταλίας-Τουρκίας (ΝΑΤΟ) στην Μεσόγειο

  Οι κοινές ασκήσεις του ιταλικού με το τουρκικό ναυτικό στην Μεσόγειο, είναι μια ακόμα απαράδεκτη κίνηση της Ρώμης, εχθρική και προς την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.Το  υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, ανακοίνωσε ότι...

 • Αποχώρησε από την κούρσα Σάντερς

  Μετά τις πρώτες σαρωτικές νίκες του , η επιρροή του Μπέρνι Σάντερς άρχισε να υπονομεύεται και να χάνει έδαφος .

 • Η ΕΕ επιταχύνει την είσοδο στην ψηφιακή εποχή

  Η απομόνωση, το κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων και η αναστολή λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων επιταχύνουν την είσοδο της ΕΕ στην ψηφιακή εποχή.

 • Η αλαζονεία τιμωρεί τους ισχυρούς

  Πανικός στη Νέα Υόρκη. Φόβος στο Λονδίνο. Θρήνος στην Ισπανία και την Ιταλία, στην εντατική και η Γαλλία. Αυτές οι πρωτεύουσες , θεωρούνται από τις πλέον προηγμένες χώρες του κόσμου ,  ικανές να αντιμετωπίσουν τα πάντα, αλλά τώρα απογοητεύουν.

 • Η στατιστική των νεκρών και ο Τραμπ

  Η πολιτική και οι πολιτικοί είναι πολλές αδίστακτοι και προκειμένου να εκλεγούν θεωρούν θα κάνουν το παν, ακόμη και αν πατήσουν επί πτωμάτων.

 • Ο αμετανόητος Μάριο Ντράγκι

  Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι κάλεσε τα κράτη να απορροφήσουν τις απώλειες που καταγράφει ο ιδιωτικός τομέας εξαιτίας του κοροναϊού!  Το  έλλειμμα του ιδιωτικού τομέα,  πρέπει τελικά να απορροφηθεί, πλήρως ή εν...

 • Χάος στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ

   Τεράστιες ουρές με περιόδους αναμονής άνω των 20 ωρών σχηματίστηκαν κατά μήκος μερικών από των εσωτερικών συνόρων της ΕΕ, καθώς πολίτες, που αγωνίζονταν να φτάσουν στο σπίτι τους και οδηγοί φορτηγών παρέμεναν εγκλωβισμένοι στα κλειστά σύνορα,...

 • Εγκληματίες…

  Η είδηση είναι πρωτοφανής. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) απέρριψε  την  Τρίτη 17 Μαρτίου,  αίτημα του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο για παροχή  βοήθειας 5 δις. δολαρίων προκειμένου να αντιμετωπίσει η χώρα την επιδημία του κορονοϊού.